Martin Sýkora Rôzne

Kežmarská nemocnica upozorňuje na začínajúce chrípkové ochorenia!

Pacienti by nemali chrípku podceňovať, obzvlášť ak sa spája s deťmi alebo seniormi. Takzvané prechodenie chrípky, zanedbanie liečby, môže mať za následok až fatálne následky.

Ilustračný obrázok k článku Kežmarská nemocnica upozorňuje na začínajúce chrípkové ochorenia!
Zdroj: TASR

Chrípku môže sprevádzať veľmi ťažký priebeh komplikovaný rozvojom primárneho vírusového zápalu pľúc a srdca, čo je veľmi ťažká forma ochorenia končiaca na dýchacích prístrojoch alebo aj smrťou pacienta. Sezóna respiračných a chrípkových ochorení takmer vždy začína v októbri a môže trvať až do konca apríla nasledujúceho roka.

Liečba netrvá dni, ale týždne

Chrípka je infekčné ochorenie vyvolané vírusom. Klinicky prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. Jej nástup je zväčša náhly. Často začína zimnicou, triaškou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 – 40 ºC. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, pocit sucha a škriabania v hrdle, nádcha začína jeden až dva dni od začiatku ochorenia. Ku klinickým príznakom dochádza za jeden až tri dni od infikovania sa. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov od prvých príznakov.

Zdroj: pixabay

Chrípka môže skončiť aj smrťou

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašlaní a kýchaní najmä v prvých dvoch dňoch ochorenia. Vírus infikuje bunky sliznice dýchacieho traktu a v týchto bunkách sa rozmnožuje po 4 až 6 hodinách. Z napadnutej bunky sa uvoľňuje niekoľko tisíc vírusov, ktoré infikujú ďalšie bunky sliznice dýchacieho systému. Poškodenou sliznicou priedušiek a výstelky pľúc sa pri kašľaní a kýchaní dostávajú uvoľnené vírusy do ovzdušia. Obdobie nákazlivosti, teda obdobie kedy sa od chrípkou postihnutého človeka môžu nakaziť iní ľudia v jeho okolí je zvyčajne tri až sedem dní od vzniku príznakov. „Pre väčšinu ľudí je chrípka bežným ochorením, ale v niektorých prípadoch môže byť jej priebeh komplikovaný. Prechodiť chrípku sa nevypláca už len z týchto príčin. V prvom rade, aby ju pacienti ďalej nešírili a aby sa ignorovaním príznakov ochorenia nevystavili riziku komplikácií. V dôsledku toho, že vírus chrípky naruší a oslabí sliznicu dýchacích ciest, môže dôjsť k druhotnej infekcii dýchacích ciest baktériami. Toto všetko môže zapríčiniť rozvoj hnisavého zápalu stredného ucha, prínosových dutín, priedušiek ako aj bakteriálneho zápalu pľúc,“ uviedol Martin Magera, primár interného oddelenia v kežmarskej nemocnici.

„Chrípka môže mať aj veľmi ťažký priebeh s rozvojom vírusového zápalu pľúc a srdca, ktorý si môže skončiť pre pacienta podporou dýchania na prístrojoch a niekedy u oslabených ľudí aj smrťou,“ dodal Martin Magera.

Chrípkové ochorenia dokážu rýchlo vyčerpať rezervy imunity. V krátkej dobe poškodia ochranné bariéry vybudované organizmom proti infekciám a ich obnova si vyžaduje určitý čas. Doba do úplného zotavenia po chrípke s vážnejším priebehom preto trvá aj niekoľko týždňov a v tomto období sú ľudia naviac oveľa náchylnejší voči iným infekčným ochoreniam.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM