Simona Ivančáková Rôzne

Kino Tatran po dlhých rokoch opäť otvoria a je sa na čo tešiť: Nájdete v ňom technológiu, ktorá je európskym unikátom!

Štyri roky sa v popradskom Kine Tatran pravidelne nepremietali žiadne filmy. Všetko je však inak. Už čoskoro plátno opäť ožije a my vieme, ktorý film sa bude premietať ako prvý.

Ilustračný obrázok k článku Kino Tatran po dlhých rokoch opäť otvoria a je sa na čo tešiť: Nájdete v ňom technológiu, ktorá je európskym unikátom!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Prvým filmom premietnutým na novom striebornom plátne bude vo štvrtok 28.januára film Eva Nová. A navyše, otvárací ceremoniál sa uskutoční za účasti tvorcov filmu, ktorí budú po projekcii besedovať s divákmi.

Európsky zvukový unikát

Znovuoživenie pôvodného popradského kina prichádza po 4 rokoch, počas ktorých sa v kine nepremietalo. Už v marci 2014 mestské zastupiteľstvo mesta Poprad vyčlenilo sumu 110 tisíc eur na digitalizáciu kinu, ktorá bola úspešne zavŕšená. Kino Tatran absolvovalo komplexnú digitalizáciu podľa štandardov Digital Cinema Initiatives, získalo projektor pre D-cinema so základnou technológiou 2D a 3D, server pre D-cinema a základné príslušenstvo, vrátane kompletného priestorového zvu­ku.

Vďaka digitalizácii je tak kino pripravené na projekciu filmov v zmysle súčasných štandardov – okrem možností projekcie 3D je zaujímavosťou aj použitá zvuková technológia so systémom viackanálového zvuku, ktorá je podľa dodávateľa európskym unikátom a je použitá zatiaľ len v Poprade. Digitalizáciu Kina Tatran v Poprade finančne sumou 33-tisíc eur podporil Audiovizuálny fond.

Pribudnú aj sprievodné akcie

„V týchto dňoch prebiehajú posledné dokončovacie práce v interiéri. Okrem príprav na samotné otvorenie už pracujeme aj na programovaní filmov. Kino by mal byť živý organizmus, preto okrem premietania filmov plánujeme viacero sprievodných aktivít, ktoré naše kino etablujú ako životaschopnú kultúrnu inštitúciu v centre mesta,“ uviedla vedúca kina Ľuba Olejárová.

Predpredaj vstupeniek na filmové predstavenia bude zabezpečovať Mestská informačná kancelária mesta Poprad, ktorá kino prevzala do svojej organizačnej štruktúry. Kino Tatran na Námestí sv. Egídia v Poprade prestalo premietať v roku 2011 po tom, čo mestskí poslanci kvôli stratovosti prevádzky odsúhlasili ukončenie premietania filmov.

Čítajte tiež:

Ivana zo Svitu patrí k najznámejším módnym blogerkám v SR: Rozhovor o obliekaní aj dievčatách spod Tatier

Neprehliadnite, čo sa chystá v Poprade: Stačí jeden klik a máte top akcie týždňa ako na dlani

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM