Martin Sýkora Samospráva

Matejovským Rómom radnica postaví komunitné centrum: Pribudne aj škôlka

V popradskej mestskej časti Matejovce chce radnica vybudovať komunitné centrum. Zároveň by v lokalite mali pribudnúť aj materská škola a centrum hygieny.

Ilustračný obrázok k článku Matejovským Rómom radnica postaví komunitné centrum: Pribudne aj škôlka
Zdroj: Dnes24.sk

V popradskej mestskej časti Matejovce by malo vzniknúť komunitné centrum. Na vypracovanie projektovej dokumentácie samospráva vyčlenila sumu 33 000 eur. Zámer stavby nového centra je podľa vedenia mesta v súlade s Komunitným plánom sociálnych služieb mesta Poprad na roky 2015 – 2020.

PREČÍTAJTE SI AJ: Projekt Nový Poprad chce radnica obnoviť: V prvej fáze chce 100 bytov

Stovky neprispôsobivých rómskych občanov

„Vzhľadom na existenciu vysokej koncentrácie marginalizovanej rómskej komunity v Matejovciach je výstavba komunitného centra plánovaná na Staničnej ulici,“ informoval vedúci odboru urbanizmu a priestorového plánovania na Mestskom úrade v Poprade Ľuboslav Mlynarčík.

Mesto sa v tomto smere plánuje zapojiť do výzvy Ministerstva vnútra SR v rámci Operačného programu Ľudské zdroje na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameraný na výstavbu, modernizáciu a prestavbu komunitných centier v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. V mestskej časti Matejovce žije podľa Mlynarčíka viac ako 210 neprispôso­bivých rómskych občanov.

PREČÍTAJTE SI AJ: Bude lávka cez štvorprúdovku realitou? Radnica o tom uvažuje

Centrum, škôlka a výstavba

„V novovzniknutom komunitnom centre budú pre osoby v nepriaznivej sociálnej situácii poskytované sociálne služby, a to sociálne poradenstvo, pomoc pri uplatňovaní práv a právom chránených záujmov, pomoc pri príprave na školskú dochádzku a školské vyučovanie a sprevádzanie dieťaťa do a zo školského zariadenia, preventívne aktivity i záujmová činnosť,“ vymenoval Mlynarčík.

Podľa jeho slov v tomto roku bude vypracovaná architektonická štúdia pozostávajúca z komunitného centra, materskej školy a centra hygieny. Dodal, že po získaní finančnej podpory z fondov a po schválení mestským zastupiteľstvom sa v roku 2017 začne s realizáciou projektu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM