Martin Sýkora Samospráva

Konečne! Budovu Tatranského múzea vo Veľkej obnovia z eurofondov

Mesto Poprad získalo prostriedky z eurofondov na opravu múzea v mestskej časti Veľká. Budova je od 90. rokov minulého storočia nevyužívaná.

Ilustračný obrázok k článku Konečne! Budovu Tatranského múzea vo Veľkej obnovia z eurofondov
4
Galéria
Zdroj: TASR

Peniaze na obnovu sa našli

Kúpenú budovu popradská samospráva nechala ležať ladom, aby po mesiacoch rokovaní konečne našla zdroj financovania obnovy objektu na námestí v Poprade – Veľkej. „Veľmi nás teší, že sa tento architektonický klenot Velického námestia podarí zachrániť a že v konečnom dôsledku bude slúžiť na ten istý účel ako začiatkom minulého storočia,“ konštatoval predseda Klubu Veličanov Milan Hámor. V Poprade tak vďaka cezhraničnému projektu vyrastie múzeum turistiky a v neďalekom poľskom Zakopanom múzeum horolezectva. Dohromady obe strany získali na tento projekt vyše 1,6 milióna eur z eurofondov. Z tejto sumy približne 830 000 dostal Poprad na opravu objektu, ktorý bol postavený okolo roku 1880 a samospráva ho do svojho vlastníctva odkúpila vlani za necelých 200 000 eur od súkromných vlastníkov.

Zdroj: TASR

Majú na to dva roky

Po podpise zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku bude nasledovať verejné obstarávanie na dodávateľa rekonštrukčných prác a potom samotná obnova.

„V zmysle zmluvy projektu by múzeum malo slúžiť svojmu účelu do dvoch rokov,“ doplnil Slavomír Karabinoš zo strategického rozvojového manažmentu Mestského úradu v Poprade. Predpoklad teda je, že svoje brány otvorí pre verejnosť v roku 2020.

Zámerom radnice je okrem obnovy objektu zveľadiť aj jeho okolie. Obe múzeá, tak na slovenskej, ako i poľskej strane Tatier, by mali sprístupniť kultúrne a prírodné dedičstvo našich veľhôr. V Poprade bude prezentovaná turistika a život ľudí v Tatrách, v Zakopanom to budú konkrétne formy využitia hôr – horolezectvo a lyžovanie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM