Kultúra

Medzinárodný festival horských filmov: Nabitý PROGRAM až do nedele

27. ročník tradičného Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF) je už v plnom prúde. Jeho riaditeľka Mária Hámorová informovala, že až do nedele (13. 10.) budú jednotlivé súťažné snímky premietať na štyroch miestach.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný festival horských filmov: Nabitý PROGRAM až do nedele
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Najviac blokov bude na Mestskom úrade v Poprade, niektoré snímky môžu diváci vidieť v Kine Tatran, potom v Kine Mier v Spišskej Novej Vsi a v Kine Iskra v Kežmarku,“ konkretizovala.

Dohromady je pre divákov pripravených 14 filmových blokov, kde uvidia 46 súťažných snímok z 16 krajín sveta a tiež jednu nesúťažnú – oscarový dokumentárny film Free Solo od režisérov Jimmyho China a Elizabeth Chai Vasarhelyi, v hlavnej úlohe s Alexom Honnoldom.

Aj o vzrušujúcom dôchodku himalájistu

Pripravené máme aj besedy s hosťami, v piatok (11. 10.) o 18. hodine to bude Ines Papert s Lukom Lindičom o horolezectve na hranici snov. O deň neskôr v sobotu (12. 10.) v rovnakom čase bude o vzrušujúcom dôchodku himalájistu hovoriť Piotr Pustelnik. Po ňom o 21. hodine zavíta medzi divákov Michal Sabovčík, ktorý porozpráva o Grónsku,“ upozornila Hámorová.

Hneď prvý večer kežmarskej časti festivalu, teda piatok, bude rovnako ako minulý rok patriť v prvom rade ďalšiemu filmu režiséra, scenáristu a kameramana Pavla Barabáša. „Tentoraz osobne uvedie dokument Svetozár Stračina o významnom slovenskom hudobnom skladateľovi a zberateľovi ľudových piesní, ktorý zachytával aj autentickú kultúru ľudí z horských oblastí,“ uviedol Boris Švirloch z kežmarského filmového klubu Iskra. Stračinova spolupráca s Martinom Ťapákom, Martinom Hollým a ďalšími režisérmi, priniesla filmy, ktoré sa výrazne zapísali do dejín slovenskej kinematografie.

Barabáš trochu netradične

Veľa ľudí sa diví, prečo som nakrútil film o ňom. Čím viac človek spoznáva planétu, tým viac získava nadhľad, ktorý mu pomáha odhaľovať to vzácne doma. Práve preto sú pre mňa vzácni ľudia, ktorí podnecujú svoje okolie k tvorivosti a odkrývajú nové pohľady na seba samých. Pri hudbe Svetozára Stračinu som si uvedomil, že on hľadal a zachytával esenciu, ktorá dáva ľuďom pocit spolupatričnosti,“ hovorí o filme Barabáš.

Táto dokumentárna snímka prináša bližší pohľad na umelcovu tvorbu prostredníctvom najbližších priateľov, spolupracovníkov a hudobných odborníkov. Film je spojením množstva archívnych záberov a rozhovorov s ľuďmi, ktorí ho poznali či už osobne alebo prostredníctvom jeho práce.

Kompletný program jednotlivých kín nájde tu

MFHF vyvrcholí v nedeľu o 16. hodine slávnostným vyhlásením výsledkov festivalovej súťaže. Tento rok o víťazoch rozhodne porota v zložení Piotr Pustelnik, Anton Pacek a Boris Hlaváček.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM