Samospráva

Mesto Poprad od nového roka zvýši miestne dane, poplatok za odvoz odpadu a nielen to!

Mesto Poprad od nového roka zvýši miestne dane a poplatky. Takto to zdôvodňuje vedenie mesta.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Poprad od nového roka zvýši miestne dane, poplatok za odvoz odpadu a nielen to!
Zdroj: TASR

Podľa samosprávy toto rozhodnutie súvisí s viacerými legislatívnymi zmenami, ktoré prinesú samosprávam vyššie náklady. Ide napríklad o tzv. chodníkovú novelu či príspevky na rekreáciu, ale narastajúce nároky na rozpočty samospráv súvisia aj so zvyšovaním minimálnej mzdy či miezd zamestnancov verejnej správy a školstva. Uviedla to na štvrtkovom rokovaní MsZ vedúca ekonomického odboru na Mestskom úrade v Poprade Adriana Sedláková.

Daň zo stavebných pozemkov o 100%

Okrem toho je avizované znižovanie rastu podielových daní pre samosprávy v porovnaní s minulými rokmi. Mesto tiež upozornilo, že niektoré dane a poplatky sa nezvyšovali aj viac ako desať rokov a sú dlhšie obdobie na nízkej úrovni. V prípade dane zo stavebných pozemkov sa napríklad sadzba zvýši z 0,50 % na jedno percento, čo by podľa predpokladov malo priniesť mestu zvýšenie výnosu z tejto dane o cca 168.000 eur.

Viac za domy aj byty

Zvýšenie ročnej sadzby dane zo stavieb by malo znamenať zvýšenie výnosu o približne 1,1 milióna eur. Daň zo stavby na bývanie a drobné stavby sa však z 0,165 eur za meter štvorcový zvýši na 0,350 eur za meter štvorcový.

Popradčania tak napríklad za 120 metrov štvorcových zastavanej plochy rodinného domu zaplatia miesto 20 eur až 42 eur.

Zvyšovanie sa dotkne aj dane z bytov. Kým doposiaľ bola daň za byt vo veľkosti 70 metrov štvorcových 11,55 eur, od nového roka to bude 24,50 eur. Navrhované úpravy ročnej sadzby pritom predpokladajú zvýšenie výnosu dane z bytov a nebytových priestorov o cca 169.000 eur.

Viac zaplatia aj turisti

Zvýši sa tiež daň za ubytovanie zo súčasných 70 centov na osobu a noc na 1,5 eur. „Navrhovaná sadzba by sa nemala negatívne podpísať pod úbytok hostí v ubytovacích zariadeniach na území mesta. Zvýšenie sadzby budú znášať návštevníci,“ uviedla Sedláková.

Daň za psa sa znížila

Zvýši sa tiež napríklad daň za predajné automaty, ktorá bola naposledy upravovaná v roku 2005. Za jeden predajný automat tak prevádzkovateľ ročne zaplatí 400 eur miesto pôvodných 166 eur.

V prípade dane za psa však dôjde k zníženiu, konkrétne za psa v bytovom dome po novom Popradčania zaplatia miesto 40 eur ročne 25 eur a v rodinných domoch sa sadzba zníži zo 40 eur na 15 eur.

Podľa poslanca Františka Majerského sa mohlo zvyšovanie daní diať postupne, a nie naraz a takto radikálne. Súhlasí s ním aj poslanec Jozef Košický, ktorý dodal, že každý nárast daní a poplatkov vnímajú občania citlivo, najmä v čase, keď sa majú zvyšovať aj náklady na energie.

Búrlivá diskusia v parlamente

Aj my by sme to mali vnímať citlivo. Rozumiem dôvodom, pre ktoré sa tieto dane zvyšujú, sú však v Poprade občania, ktorí sú nízkopríjmoví a pre nich toto zvyšovanie bude existenčné,“ skonštatoval. Ďalšia z poslankýň Tatiana Husárová upozornila, že radikálne zvyšovanie daní neprispeje k znižovaniu počtu obyvateľov mesta Poprad. Členka MsZ Anna Schlossárová však upozornila, že nikto z poslancov nie je z avizovaného zvyšovania nadšený. „Myslím si ale, že mesto to nerobí z nejakej roztopaše a niekde tie peniaze, ktoré budú na budúci rok v rozpočte chýbať, musíme nájsť,“ zdôraznila.

Pribudne poplatok za rozvoj

Okrem toho od nového roka pribudne v Poprade poplatok za rozvoj, v prípade stavieb na bývanie to bude 10 eur od 60 metrov štvorcových (m2) a pri priemyselných resp. administratívnych a poľnohospodárskych objektoch 20 eur za m2 podlahovej plochy. „Výnos z tohto poplatku bude použitý na kapitálové výdavky súvisiace so stavebnými nákladmi na stavbu vrátane nákladov na vysporiadanie pozemku na viacero účelov,“ objasnila Sedláková.

Viac aj za smeti

Zvyšovať sa bude tiež poplatok za odvoz komunálneho odpadu. Podľa vedúcej ekonomického odboru je dôvodom každoročný nárast množstva komunálneho odpadu a zároveň medziročného zvyšovania nákladov na jeho zber a odvoz i so zmenami legislatívy. V súčasnosti je miera vytriedeného odpadu v Poprade na úrovni 34,8 percenta. Sadzba poplatku za drobný stavebný odpad bez obsahu škodlivín sa nemení.

Ročný poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady sa z 21,13 eur zvýši na 29,64 eur za osobu.

Navrhovaná úprava pritom predpokladá zvýšenie výnosu pri paušálnom poplatku za komunálny odpad o približne 545.000 eur.

Sledujte nás aj na našom FacebookuInstagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Popradu a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM