Martin Sýkora Samospráva

Mestský úrad vo Svite s novým výťahom: Investícia za desaťtisíce pre imobilných

V budove Mestského úradu vo Svite pribudol nový výťah, ktorý bude slúžiť aj osobám s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. Radnica chce takto vyjsť v ústrety aj hendikepovaným.

Ilustračný obrázok k článku Mestský úrad vo Svite s novým výťahom: Investícia za desaťtisíce pre imobilných
Zdroj: TASR

Objekt je tak na všetkých podlažiach dostupný aj pre zdravotne postihnutých ľudí. Celkové náklady na výstavbu výťahu boli 49 360 eur.

„My sme túto skutočnosť len privítali, vnímame to veľmi pozitívne. Konečne sa môžeme bez akýchkoľvek problémov dostať v rámci mestského úradu tam, kam potrebujeme, a vybaviť všetko potrebné, nakoľko nie vždy sa všetko dá vybaviť v rámci prvého kontaktu,“ uviedla predsedníčka Základnej organizácie Slovenského zväzu zdravotne postihnutých vo Svite Ľubica Kuzmíková. Ako ďalej doplnila, podobné riešenie by ľudia s obmedzenou schopnosťou pohybu uvítali napríklad aj v budove, kde sídli mestská knižnica. Tá sa nachádza na najvyššom poschodí.

S realizáciou projektu sa začalo v júli 2016. Osobný výťah je podľa informácií uvedených na internetovej stránke mesta určený na prepravu deviatich osôb s maximálnou nosnosťou 675 kg.

Potreba realizácie výstavby osobného výťahu vyplynula aj z Národného programu rozvoja životných podmienok osôb so zdravotným postihnutím na roky 2014 – 2020. Opatrenia sú zamerané predovšetkým na prístupnosť stavieb, dopravy a prístup k informáciám. Medzi dôležité základné ľudské práva z hľadiska potrieb osôb so zdravotným postihnutím je nevyhnutné zaradiť aj právo na slobodný pohyb.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM