Samospráva Samospráva

Múzeum turistiky v Poprade nevznikne: Mesto projekt považuje za vysoko rizikový

Múzeum turistiky, ktoré malo vzniknúť v Poprade-Veľkej, napokon nebude. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva, z ktorých väčšina projekt, ktorý mal vzniknúť v spolupráci s Poľskom, považuje za rizikový.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum turistiky v Poprade nevznikne: Mesto projekt považuje za vysoko rizikový
Foto: Peter Handzuš

Mesto Poprad odstúpilo od spoločného projektu s Poliakmi, v rámci ktorého malo dôjsť k rekonštrukcii múzea v mestskej časti Veľká. Rozhodla o tom na štvrtkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva väčšina poslancov.

"Tento projekt sme zanalyzovali a dospeli sme k tomu, že je pre mesto vysoko rizikový, pretože sa s realizáciou začalo akoby z opačného konca. Každý, kto chce založiť múzeum, má nejaké zbierkové predmety, a až na základe toho píše koncepciu, ako by malo vyzerať. Tu to tak nebolo, pretože najprv sa kúpila budova za účelom múzea,“ zdôvodnila prednostka Mestského úradu v Poprade Oľga Netočná.

Dodala, že výdavky na projekt by boli minimálne o 20 percent vyššie, ako deklarovala samospráva v žiadosti o nenávratný finančný príspevok, keďže v projektovej dokumentácii je len holá stavba bez vybavenia. Zvýšenie nákladov na najbližších päť rokov odhadla na 1,5 milióna eur vrátane prevádzkových nákladov a zdrojov na zariadenie múzea. Tiež pripomenula, že na realizáciu projektu je 18 mesiacov a je veľké riziko, že za toto obdobie by sa ho nepodarilo dokončiť.

Za zotrvanie v projekte sú Popradčania z neformálnej skupiny Priestor pre krajinu a kultúru, ktorí v tejto súvislosti zrealizovali aj petíciu. Za približne jeden deň sa pod ňu podpísali viac ako dve stovky miestnych. Autor petície Rastislav Mačura tvrdí, že mesto si zrušením projektu urobilo hanbu, keďže išlo o spoločnú aktivitu s poľským tatranským národným parkom a mestom Zakopané. Podporu projektu vyjadril na MsZ aj Klub Veličanov, jeho predseda Milan Hámor deklaroval pomoc formou zbierky. Za zotrvanie v tomto partnerstve bola aj skupina šiestich poslancov. Jedna z nich Tatiana Husárová povedala, že mesto si neváži svoju históriu a upozornila na to, že pred sto rokmi sa miestni ľudia aj v čase krízy poskladali na kúpu budovy múzea.

Nesúhlasila s ňou poslankyňa Anna Ondrušeková, ktorá je zároveň riaditeľka Tatranskej galérie. „Vo Veľkej sú minimálne tri kultúrne objekty, ktoré chátrajú a tiež by si zaslúžili našu pozornosť,“ konštatovala. Sama má skúsenosti s rekonštrukciou historického objektu, budovu starej elektrárne, kde sídli Tatranská galéria, obnovovali niekoľko rokov a bolo to podľa nej mimoriadne náročné. „Tento projekt som kritizovala už na jeho začiatku a svoj názor som nezmenila, je to nereálne,“ uzavrela Ondrušeková.    

Vážny záujem vstúpiť do tohto projektu má podľa radnice Prešovský samosprávny kraj. Netočná ubezpečila, že poľskému partnerovi odstúpenie od dohody nespôsobí žiadne problémy. Primátor Popradu Anton Danko zároveň verejne prisľúbil, že areál s historickou budovou v blízkosti Kostola Jána Evanjelistu vo Veľkej mesto nepredá a nájde mu iné využitie, napr. na sociálne účely.

Na obnovu budovy, kde malo v budúcnosti vzniknúť múzeum turistiky, by získalo mesto Poprad nenávratný finančný príspevok vo výške 710 tisíc eur. O dotáciu v rámci programu Interreg V-A Poľsko Slovensko 2014 – 2020 sa uchádzalo ešte bývalé vedenie samosprávy v roku 2017, čo odsúhlasili aj vtedajší mestskí poslanci.  

foto: ilustračné

V tejto budove malo múzeum sídliť.

Schátraný dom vo Veľkej
8
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM