Martin Sýkora Rôzne

Múzeum v Tatranskej Lomnici zatvoria: Po prestávke modernejšie a bohatšie

Múzeum TANAP-u v Tatranskej Lomnici bude od 13. do 29. októbra zatvorené z dôvodu profylaktických a modernizačných prác. Po prestávke sa návštevníci môžu tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum v Tatranskej Lomnici zatvoria: Po prestávke modernejšie a bohatšie
Zdroj: Dnes24.sk

Ošetrenie a úprava exponátov

Práce každý rok robia pracovníci Výskumnej stanice a Múzea Štátnych lesov TANAP-u. Hneď v prvý deň čaká muzeálne zbierky fumigácia (plynovanie), aby sa zabezpečila ich ochrana proti plesniam a roztočom, potom prídu na rad profylaktické a modernizačné práce v expozícii.

„V prírodovednej časti tak ako každý rok vymeníme trojrozmerné exponáty rastlín, odborne ošetríme a doplníme zoologické exponáty, čo sa týka etnografickej a historickej časti, tak tam vykonáme najprv revíziu stavu exponátov a potom bude nasledovať ich ošetrenie a úprava,“ konkretizovala kurátorka botanických zbierok Zuzana Homolová, ktorá je poverená vedením Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u.

Pribudne aj medvedí brloh

Prví návštevníci si budú môcť prezrieť vynovenú expozíciu múzea v pondelok, 30. októbra 2017. Dovtedy umelecký reštaurátor Tibor Kováč so svojím tímom dokončí aj medvedí brloh, ktorého súčasťou bude i vypreparované medvieďa. „Hotový by mal byť aj jaskynný systém, ktorý predstaví podzemnú biotu – a to nielen živočíchy žijúce v podzemí, ako napríklad netopiere, ale aj tie, ktoré využívajú vstupy do jaskýň, či už sú to sovy, jazvece alebo kuny,“ doplnila koordinátor vonkajšej komunikácie ŠL TANAP-u Martina Petránová.

Múzeum TANAP-u je otvorené celoročne, s výnimkou vianočných a novoročných sviatkov a obdobia pravidelnej každoročnej rekonštrukcie a modernizácie expozície. Ročne ho navštívi približne 30-tisíc ľudí. Tento rok si pripomína 60. výročie svojho založenia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM