Rôzne

Na cesty a školy v okrese Poprad pôjdu milióny eur: Pozrite si bližšie informácie

Do ciest, opravy budov a nákupu strojov pre Správu a údržbu ciest v okrese Poprad plánuje Prešovský samosprávny kraj v tomto roku investovať 1,4 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Na cesty a školy v okrese Poprad pôjdu milióny eur: Pozrite si bližšie informácie
Zdroj: TASR

Po stredajšom výjazdovom rokovaní s okresnými zástupcami obcí, organizácií a podnikateľského sektora v Poprade to deklaroval predseda kraja Milan Majerský s tým, že ďalších takmer deväť miliónov eur pôjde na školstvo.

Celkovo vyše 10 kilometrov ciest

„Podpora regiónu je veľmi dôležitá. Hlavne v oblasti dopravnej infraštruktúry. Okres navštevuje každoročne niekoľko sto tisíc turistov, preto je našou prioritou mať kvalitné cesty, ktoré budú vizitkou kraja. Verím, že aj tohtoročnou investíciou odstránime havarijné úseky ciest a zlepšíme dopravnú infraštruktúru v tomto regióne,“ uviedol Majerský.

Vlani kraj investoval do opráv havarijných úsekov ciest pod Tatrami 1,2 milióna eur. Tento rok sa za už spomínané financie vo výške 1,4 milióna eur zrekonštruuje napr. prieťah obcou Hozelec, úsek Podspády – štátna hranica Poľsko – Slovensko Jurgów a takisto sa urobia stavebno-bezpečnostné opatrenia v obci Lučivná. Ďalších deväť miliónov eur sa použije v rámci programu IROP na modernizáciu cesty Poprad – Starý Smokovec, prvá etapa sa začala tento rok, druhá je naplánovaná v roku 2020. Celkovo sa v okrese zrekonštruuje viac ako 10 kilometrov ci­est.

Ktoré školy sa dočkajú?

Majerský zároveň dodal, že do škôl v Popradskom okrese, ktorý patrí medzi najväčšie v kraji, pôjde tento rok 8,6 milióna eur vrátane nenávratného finančného príspevku. „Najviac peňazí sa ujde Strednej zdravotníckej škole v Poprade, dočká sa telocvične, ktorú doteraz nikdy nemala. Na jej výstavbu spolu so spojovacou chodbou a parkoviskom sme vyčlenili 1,1 milióna eur,“ konkretizoval jeden z projektov predseda PSK. Ďalších 403 000 eur je určených v rámci programu IROP na materiálno-technické zabezpečenie pre odborný výcvik a teoretické vyučovanie či vnútorné drobné stavebné úpravy. Samospráva sa na tejto investícii podieľa piatimi percentami.

Časť finančných prostriedkov z celkového balíka vo výške 838 000 eur pôjde aj pre Strednú odbornú školu (SOŠ) remesiel a služieb v Poprade, ďalších 1,37 milióna eur pre SOŠ elektrotechnickú v Poprade, pre popradskú obchodnú akadémiu je vyčlenený milión eur. Pre SOŠ polytechnickú J. Antonína Baťu vo Svite kraj vyčlenil 1,76 milióna eur a pre SPŠ techniky a dizajnu v Poprade 1,4 milióna eur. Ďalšie projekty podporia napr. v Gymnáziu Kukučínova v Poprade sumou 100 000 eur, SOŠ technickú na Kukučínovej v Poprade 30 000 eur, Školu v prírode Detský raj v Tatranskej Lesnej čiastkou 385 000 eur a 89 000 eur získa aj školský internát na Karpatskej ulici v Poprade v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK.

Predseda kraja na stretnutí v Poprade vyzdvihol spoluprácu medzi školami a zamestnávateľmi, ktorí ponúkajú žiakom možnosť duálne sa vzdelávať. „Systém duálneho vzdelávania je v Poprade veľmi dobre rozbehnutý. Teší ma, že v okrese budeme mať absolventov, ktorí budú vynikať nielen svojimi vedomosťami, ale aj zručnosťami. Verím, že sa v krátkom čase pripoja do duálu aj ďalšie školy a firmy, aby sme mladých ľudí motivovali k tomu, že pracovať v regióne sa oplatí,“ zdôraznil Majerský s tým, že aktuálne je do systému duálneho vzdelávania zapojených päť škôl s 81 žiakmi a 28 zamestnávateľmi. V tomto školskom roku sa mal počet žiakov zapojených do duálu zvýšiť na 160.

Súčasťou výjazdového pracovného rokovania bol aj Kontaktný bod, v rámci ktorého poskytovali odborníci z Úradu PSK informácie o operačných programoch a eurofondových výzvach, Výzve pre región, projektoch Interreg či Kostrovej sieti cyklistických komunikácií PSK.

Sledujte nás aj na našom FacebookuInstagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Popradu a okolia.

Zhliadli ste už túto fotogalériu? Pietny akt kladenia vencov v Poprade pri príležitosti 75. výročia SNP…

Pietny akt kladenia vencov v Poprade pri príležitosti 75. výročia SNP
6
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM