Martin Sýkora Rôzne

Na pretekoch Rescue Lesnica sa spomínalo na záchranárov: Najlepšou posádkou Česi

Rescue Lesnica sú pretekmi posádok Rýchlej zdravotnej pomoci s medzinárodnou účasťou. V Ždiari sa aj tentoraz spomínalo na záchranárov, ktorí obetovali život pre druhých.

Ilustračný obrázok k článku Na pretekoch Rescue Lesnica sa spomínalo na záchranárov: Najlepšou posádkou Česi
5
Galéria
Foto: Michal Reinberger

Na niekoho sa nikdy nedá zabudnúť

17. júla 2015 v podvečerných hodinách pri páde vrtuľníka vrtuľníkovej záchrannej služby z Popradu v Slovenskom raji zahynuli štyria členovia posádky: Marek Rigda, Ľubomír Majerčák, Martin Svitana a Dušan Leskovjanský. O rok neskôr sa tragédia zopakovala a 7. septembra 2016 v nočných hodinách pri páde vrtuľníka zahynula celá posádka VZZS z Popradu aj s pacientom – Patrícia Krajňáková, Ján Rušin a František Bartoš.

„Boli to naši kolegovia, ale hlavne dobrí kamaráti, ktorých sme tu pod Tatrami poznali,“ potvrdili svorne záchranári, ktorí každoročne organizujú súťaž Rescue Lesnica, ako Memoriál Mareka Rigdu a posádky OM-ATB. Preteky aj tentoraz preverili posádky záchranárov po fyzickej i psychickej stránke. Memoriál nie je len o fyzickom výkone, ale aj o vedomostiach.

Foto: Michal Reinberger

Tentoraz najlepšia posádka z Česka

Záchranári sú jednou veľkou rodinou. Nielen že sa poznajú, ale vzájomne si pomáhajú. Tak to bolo aj počas pretekov. Súťaž sa niesla v duchu fair play. „Počas celých pretekoch sa spomínalo na našich zosnulých kamarátov, ktorí zahynuli pri pádoch dvoch záchranárskych vrtuľníkov v Slovenskom raji a pri obci Strelníky,“ povedal riaditeľ pretekov František Majerský. Na posádky čakalo viacero nástrah, pri ktorých rozhodoval čas, vedomosti i skúsenosti. Aj takýmto spôsobom je pamiatka na padlých anjelov stále živá.

„Záchranári sa zhodli, že na týchto skvelých ľudí na nikdy nezabudne,“ dodal Majerský.

Preteky nakoniec najlepšie zvládla posádka z Jihomoravského kraja. Hneď za nimi sa umiestnila posádky Košickej záchranky z Popradu. Bronzovú priečku obsadili záchranári z Bratislavskej záchranky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM