Monika Vengrínová Rôzne

Na projekt 2.etapy diaľničného privádzača sa čakalo 6 rokov: Teraz je hotový, stavať sa však tak skoro nezačne

Okresný úrad v Kežmarku a Slovenská správa ciest (SSC) už majú k dispozícii definitívny projekt na vybudovanie druhej etapy diaľničného privádzača Poprad – Kežmarok. Čakalo sa na naň zhruba od roku 2008, s výstavbou novej cesty sa však pravdepodobne nezačne skôr ako v apríli 2018.

Ilustračný obrázok k článku Na projekt 2.etapy diaľničného privádzača sa čakalo 6 rokov: Teraz je hotový, stavať sa však tak skoro nezačne
Zdroj: Webnoviny.sk

„Vybudovanie 2. etapy diaľničného privádzača z diaľnice D1 pri Poprade je nesmierne dôležité pre tento región, zároveň však ide o veľmi náročný investičný projekt, ktorý bude určite stáť viac ako 100 miliónov eur,“ upozornil prednosta OÚ Ján Ferenčák. Cesta by však pomohla odbremeniť už aj tak dosť upchatú dopravu v samotnom meste Kežmarok a zároveň by priniesla väčšiu bezpečnosť a komfort obcí Veľká Lomnica a Huncovce, ktoré sú taktiež na hlavnom ťahu z Popradu do Starej Ľubovne.

Denne prejde Kežmarkom cca 17 600 áut

Mestom Kežmarok v súčasnosti prechádza denne podľa odhadov asi 17 600 áut, z toho asi 2 300 je kamiónov. Predpokladá sa, že v roku 2040 to bude už na úrovni 22 000 áut denne. Nová cesta by okrem toho podľa Ferenčáka pomohla pri presviedčaní investorov, aby svoje firmy lokalizovali do podtatranského regiónu.

Ján Šťastný zo SSC Košice predpokladá, že tento projekt sa bude dať financovať pravdepodobne len z fondov Európskej únie. „Rozsahom je to jedna z tých väčších akcií SSC, jej cieľom je odťažiť centrum mesta Kežmarok od ťažkej kamiónovej dopravy. SSC pripravovala viacero podobných aktivít. Stavba Poprad – Kežmarok bola v kontrakte, avšak nedostala sa do akcií, ktoré mali byť pripravované do minulého programového obdobia, nakoľko ten objem finančných prostriedkov potrebných na realizáciu projektu bol dosť vysoký. SSC zároveň v predchádzajúcom období nemala pridelené prostriedky na takýto rozsah projektu, nielen čo sa týka Kežmarku, ale aj iných stavieb v správe Košického a Prešovského kraja,“ vysvetľuje Šťastný.

Prvé autá po novej ceste v roku 2020

 Projekt, ktorého autorom je spoločnosť Valbek, s.r.o., ráta s komunikáciou dlhou 11,1 kilometra, ktorá by južne obchádzala obce Huncovce a Veľká Lomnica a severne mesto Kežmarok. Napojila by sa na už existujúcu štvorprúdovú cestu z Popradu, ktorá končí pred Veľkou Lomnicou.

Súčasťou projektu je napr. 14 mostných objektov a približne 100 stavebných objektov. Výstavba by mala pritom trvať približne 2,5 roka. „Toto je definitívna trasa, definitívny projekt cesty, nedá sa však povedať, že teraz nám okamžite nastúpia stavbári a začnú stavať. Je to dlhý proces vybavovania a žiadostí o pridelenie financií. Sme však optimisti a veríme, že v roku 2020 už po novej ceste pôjdu prvé autá,“ uzavrel Ferenčák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM