Dominika Pacigová Iné športy

Nezastaví ho ani nepriaznivé počasie: Cyklista si na Európe vybojoval cenný kov

Už niekoľko rokov sa aktívne venuje horskej cyklistike. Predstavil sa na mnohých pretekoch a každý rok si na konto pripíše nové úspechy.

Ilustračný obrázok k článku Nezastaví ho ani nepriaznivé počasie: Cyklista si na Európe vybojoval cenný kov
4
Galéria
Zdroj: Archív Jána Niedobu

Ján Niedoba (62) sa do štyridsiatich rokov venoval skokom na lyžiach. Spočiatku ako skokan, neskôr ako tréner. Potom však presedlal na horskú cyklistiku, bez ktorej si dnes nevie predstaviť život.

Silná konkurencia

Premiéru mal v roku 2000 na prvom ročníku podujatia Horal, ktoré už neodmysliteľne patrí k športovému letu vo Svite. „Dovtedy som na bicykli jazdil len rekreačne. Láska k cyklistike začala na Horalovi. Mal som po štyridsiatke, na cyklistické začiatky už bolo pomerne neskoro. Dovtedy som sa však venoval skokom na lyžiach,“ zaspomínal verný účastník cyklistického podujatia. V roku 2012 zabodoval v Rajeckých Tepliciach, kde v ťažkom horskom teréne najazdil 210 km a obsadil 2. miesto v kategórii nad 50 rokov. Medzi úspechy, ktoré sa mu vryli do pamäti, radí napríklad Žilinskú župu a Východoslovenskú ligu, kde získal prvenstvo. „V kategórii 60+ je na viacerých pretekoch pomerne veľká konkurencia. Niekedy sa stáva, že sa na štart postaví viac pretekárov ako v mladšej kategórii,“ uviedol držiteľ viacerých trofejí.

Zdroj: Archív Jána Niedobu

Tréningy si užíva

Okolité prostredie mu ponúka vhodné podmienky na trénovanie. „Možností tu máme neskutočne veľa. Mojím najobľúbenejším miestom je Lopušná dolina, ale i Tatry. Niekedy si naplánujem aj dlhšie výjazdy smerom na Popradské pleso či Čierny Váh,“ povedal. Preteky sa konajú každý víkend, v priebehu týždňa sa snaží najazdiť čo najviac kilometrov. Trénuje približne štyrikrát do týždňa.

„Cyklistika je mojím koníčkom. Bez nej si už neviem predstaviť život. Na bicykli jazdím minimálne tri hodiny. Je to istý adrenalín,“ dodal.

Zdroj: Archív Jána Niedobu

Splnil si sen

Tento rok dosiahol vrchol cyklistickej kariéry. Na Majstrovstvách Európy, ktoré sa konali v obci Belá – Nižné Kamence, si v ťažkých podmienkach v kategórii 60+ vybojoval tretie miesto. „Pršalo, trať bola blatistá a šmykľavá. Tento šampionát považujem za najťažší, aký som kedy absolvoval. Na druhej strane, podarilo sa mi získať medailu. Veľmi si ju vážim,“ skonštatoval. Cyklistom počasie na niektorých pretekoch nepraje. „Ak chce cyklista dosiahnuť dobrý výsledok, musí zaťať zuby a jazdiť. Na preteky v nepriaznivom počasí sa špeciálne pripraviť nedá, len psychicky. Vždy však hovorím, že všetci majú rovnaké podmienky. Treba si to len urovnať v hlave a povedať si, že to bude o čosi ťažšie. Netreba sa vzdávať,“ doplnil s tým, že po náročnejších pretekoch potrebuje minimálne týždeň na regeneráciu.

Založili klub

Od roku 2007 je predsedom Cyklistického klubu Energia Svit. „S kolegami sme absolvovali niekoľko pretekov a prišli sme k záveru, že by sme mohli založiť vlastný klub. Minulý rok sme oslávili prvé jubileum, a to desať rokov. Za dobu existencie sme sa rozrástli na viac ako 50 členov,“ prezradil. Cyklistike sa plánuje aj naďalej venovať. „Pokiaľ mi bude zdravie slúžiť, budem jazdiť. Cítim však, že roky sa oklamať nedajú,“ uzavrel Ján Niedoba.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM