Rôzne

Nezodpovedných ľudí v regióne Tatier pribúda: Vypaľovaním trávy ohrozujú nielen životné prostredie

Ekonomické straty a tiež negatívny vplyv na pôdu, rastlinstvo i živočíšstvo, to všetko spôsobuje protizákonné vypaľovanie suchej trávy. Napriek sústavnému zdôrazňovaniu jeho škodlivosti a nebezpečnosti, pod Tatrami každoročne narastá počet požiarov i výška spôsobenej škody.

Ilustračný obrázok k článku Nezodpovedných ľudí v regióne Tatier pribúda: Vypaľovaním trávy ohrozujú nielen životné prostredie
Zdroj: TASR

Paula Grivalská z Mestského úradu v Spišskej Belej upozornila, že takýmto konaním dochádza k poškodzovaniu okolitého prostredia a pomalým spôsobom aj zdravia obyvateľov. „Plošné vypaľovanie trávy a porastov ohrozujúce životné prostredie pritom zakazuje v slovenskej legislatíve viacero zákonov. Okrem zákona o odpadoch je to aj zákon o ochrane prírody a krajiny a v neposlednom rade tiež zákon o ochrane pred požiarmi,“ zdôraznila Grivalská.

Okresné riaditeľstvo Hasičského a Záchranného zboru (HaZZ) v Kežmarku prostredníctvom belianskej samosprávy vyzýva občanov, aby dbali na dodržiavanie predpisov o ochrane pred požiarmi. „Predovšetkým apelujeme na to, aby nedochádzalo k vypaľovaniu suchých porastov. Taktiež je dôležité nezakladať oheň na miestach, kde by sa mohol šíriť. Obzvlášť nebezpečné je to počas dlhotrvajúceho suchého počasia, aké máme teraz,“ konštatovala Grivalská s tým, že v prípade porušenia povinnosti vyplývajúcej z predpisov o ochrane pred požiarmi môže príslušný správny orgán uložiť pokutu občanovi do výšky 331 eur a podnikateľovi do výšky takmer 16 600 eur. Profesionálni kežmarskí hasiči budú v tejto súvislosti vykonávať hliadkovaciu činnosť, a to najmä v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru.

Aj členovia Dobrovoľného hasičského zboru v Spišskej Belej zasahovali koncom marca pri dvoch požiaroch lesa a suchej trávy. Najprv ich požiadali o pomoc pri hasení požiaru na ploche 20 tisíc štvorcových metrov v katastrálnom území Tvarožná a Žakovce. Pri tejto akcii spolupracoval HaZZ z Kežmarku a Popradu, ale tiež dobrovoľníci z Ľubice a Tvarožnej. „Neskôr likvidovali naši dobrovoľníci v spolupráci s HaZZ Kežmarok požiar maringotky a suchej trávy v Spišskej Belej,“ doplnila Grivalská. Zároveň upozornila, že povinnosti v súvislosti s ochranou lesov pred požiarmi, majú právnické aj fyzické osoby.

Na dodržiavanie predpisov vyzýva aj Správa Tatranského národného parku (TANAP-u). „Po roztopení snehu, pred nástupom novej vegetácie nastáva každoročne zvýšené riziko vzniku požiarov. Suchá tráva je ideálnym prostredím na jeho šírenie. Aj v tomto roku sme ich zaznamenali už niekoľko. Väčšina z nich vznikla pričinením človeka, či už išlo o zámerné vypaľovanie starej trávy, ktoré sa vymklo spod kontroly, alebo o neopatrnú manipuláciu s ohňom,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. Takýto prípad zaznamenali aj v areáli nálezu skamenenej výplne lebky neandertálca v travertínovej kope Hrádok v Gánovciach. Zhorel približne hektár trávnatého porastu v archeologickom nálezisku. Pred niekoľkými dňami zase prepukol požiar na pozemkoch v správe ŠL TANAP-u pod Tatranskými Zrubmi či neďaleko Strání pod Tatrami a v ochrannom obvode Tatranské Matliare.

Oheň okrem ekonomických strát na majetku a lesných porastoch má podľa Majka negatívny vplyv aj na pôdu, rastlinstvo a živočíšstvo v postihnutej oblasti. „Pohyblivejšie jedince pri troche šťastia dokážu ujsť, veľké percento menej pohyblivých druhov také šťastie nemá a v ohni zahynie. Zhorenisko je cintorínom živočíchov najmä hmyzu, obojživelníkov, plazov, drobných cicavcov a vtáčích hniezd s vajíčkami,“ zdôraznil Majko. Ochranári preto apelujú na návštevníkov národného parku a priľahlých území, aby nemanipulovali s otvoreným ohňom v prírode.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM