Martin Sýkora Iné športy

O pár dní to vypukne: 45. ročník Rallye Tatry prináša niekoľko noviniek

Je to už 45 rokov, čo vznikla dnes už legendárna súťaž Rallye Tatry. Za ten čas sa stala významnou súčasťou nielen slovenského, ale i európskeho motoristického kalendára.

Ilustračný obrázok k článku O pár dní to vypukne: 45. ročník Rallye Tatry prináša niekoľko noviniek
27
Galéria
Foto: Martin Kolba

8 skúšok, 95 km

Čakajú nás v krásnom prostredí podtatranského regiónu napínavé preteky posádok zo Slovenska i zahraničia, ktoré preveria kvality jazdcov a ich vozidiel. Vďaka svojej zavedenej značke aj v tomto roku Rallye Tatry priviedla pod Tatry výborných pretekárov zo zahraničia, ktorí nepochybne zvyšujú jej úroveň. „Na súťažné posádky čaká 318 kilometrová trať, ktorá prechádza okresmi Poprad a Spišská Nová Ves. Je na nej 8 rýchlostných skúšok v dĺžke 95 km. Podujatie je zaradené do seriálu Majstrovstiev Slovenska, Majstrovstiev Slovenska historických automobilov, do Rally Legend, do Slovenského rally pohára, do Tatransko-Valašského pohára a zvláštnou súťažou bude Green Rally,“ informoval riaditeľ súťaže Stanislav Hanzeli.

Foto: Peter Handzuš

Prídu aj R5!

Usporiadatelia z AOS klub Poprad zaregistrovali 75 prihlásených dvojíc zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska a Talianska. Najväčšiu pozornosť na zozname prihlásených budí vozidlo kórejskej značky Hyundai s typovým označením i20 kategórie R5. Do vozidla súťažného dravca z Ázie sa posadí poľsko-talianska dvojica Daniel Chwist/Nicola Arena. V slovenskej premiére bude prvýkrát k videniu súťažný špeciál Hyundai i20 R5. „Už skôr bola oznámená účasť hviezdy svetového motoršportu, do Popradu príde popredný jazdec formuly E Felix Rosenqvist zo Švédska, ktorý sa objaví na testovacej rýchlostnej skúške a atraktívnom mestskom okruhu,“ uviedol tajomník súťaže Peter Oravec. Na štart 45. ročníka by sa malo postaviť až 11 vozidiel špecifikácie R5, jedenásť štvorkoliek a veľké zastúpenie bude mať aj trieda 6, kde súťažia najlepšie dvojkolky. V triede historikov sa do boja o prvenstvo pustia Škoda 130 LR bratov Dudžákovcov z Popradu a Mazda 323 4WD Jozefa Béreša st.

Záujem českých posádok

Na 2. ročníku Tatransko-Valašského pohára, kde sa započítajú dosiahnuté body na Valašskej rally a Rallye Tatry, sa v Poprade predstaví okrem slovenskej bratskej dvojice Melichárekovcov aj sedem českých jazdcov. V slovenskom rally pohári, čo je súťaž pre posádky, ktoré absolvujú 40 ostrých kilometrov zabojuje 12 súťažných dvojíc. Zaujímavou novinkou v tomto roku je 1. ročník Green Rallye Tatry, do ktorej sa môžu zapojiť autá s elektrickým či hybridným pohonom. Tieto nové preteky budú vhodným doplnkom a rozšírením tradičného motoristického podujatia, ktoré otvára nový priestor pre túto špecifickú a dynamicky sa rozvíjajúcu kategóriu áut.

Foto: Martin Kolba

Pod hlavičkou ministerky

Záštitu nad podujatím prevzala Martina Lubyová, ministerka školstva, vedy, výskumu a športu. „Pani ministerka vyslovila veľké poďakovanie organizátorom pretekov za ich úsilie a nasadenie, vďaka ktorým pokračuje pekná, už 45 rokov trvajúca tradícia tejto motoristickej súťaže. Verí, že vďaka nim bude pokračovať aj v budúcnosti, a to nie len do okrúhlej polstoročnice, ktorá je už na dohľad. Všetkým pretekárom praje, aby v duchu fair-play uspeli tí naozaj najlepší a aby všetky posádky došli v poriadku a bezpečne do cieľa. Divákom želá pekné zážitky zo sledovania pretekov,“ komentoval Eduard Markovič, čestný predseda organizačného výboru a bývalý športový komisár.

Bohatý bude i sprievodný program Rallye Tatry. Od 2. mája do konca mesiaca budú vo vestibule Mestského úradu v Poprade vystavené kresby detí a žiakov materskej a základnej školy v Spišskom Bystrom. Cez Spišské Bystré viedla trať Rallye Tatry od samotného počiatku, od prvého ročníka v roku 1969 a dá sa povedať, že v obci zasiahla už tri generácie obyvateľov. Od 15. mája do 3. júna bude v OC Forum nainštalovaná výstava fotografií Daniela Hlinku na tému Rallye Tatry 2013–2017. Výstava sa potom presunie do OC Max, kde potrvá do 17. júna. „Popradský motoristický fotograf Daniel Hlinka Vám predstaví najúspešnejšie posádky, ktoré na Rallye Tatry odštartovali v posledných piatich ročníkoch. Chce Vám priblížiť hlavne prejazdy náročných rýchlostných skúšok, aj keď dobre vie, že rallye sa neodohráva a nerozhoduje iba tam. Autor je členom prestížneho Zväzu Slovenských fotografov a Slovenského syndikátu novinárov. Na rôznych súťažiach získal mnoho ocenení a pripravil viacero autorských výstav na území Slovenska a Čiech. Bolo mu cťou úzko spolupracovať s pretekármi takých zvučných mien, ako je trojnásobný víťaz Rallye Tatry Stanislav Chovanec, viacnásobný poľský majster Janusz Kulig, Igor Drotár, Bedřich Habermann, Miro Krupko,“ dodal Hanzeli.

Zdroj: Dnes24.sk

Sprievodný program nesklame

V piatok 25. mája bude v priestoroch OC Forum obľúbená autogramiáda najlepších jazdcov + Felix Rosenqvist, majster Európy vo formule 3, aktuálne pilot Formuly E /elektrický pohon/ .

V sobotu o 14. hodine so svojim programom pred OC Forum vystúpi známy hudobník a skladateľ Peter Bažík, a hneď po ňom sa predstaví folklórny súbor z Batizoviec.

Najviac divákov sa očakáva pozdĺž trate nočnej rýchlostnej skúšky v Poprade. Rýchlostnú skúšku budú sledovať tisícky divákov a aj preto organizátori podujatia prichádzajú s myšlienkou vytvoriť pre fanúšikov akési VIP miesta. Na parkoviskách pri Tescu a Asku bude niekoľko návesov, odkiaľ bude možné vo väčšom pohodlí sledovať dianie na trati z vyvýšeného miesta a v prípade nepriaznivého počasia budú fanúšikovia rally v suchu.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM