Simona Ivančáková Rôzne

Ochranári TANAP-u vystríhajú ľudí: Pyrotechniku u nás nepoužívajte, tohoto sú schopné výbuchy na území parku!

S blížiacimi sa oslavami príchodu nového roka sú v strehu aj ochranári z Tatranského národného parku. Tí upozorňujú návštevníkov na to, čo môže spôsobiť pyrotechnika v tomto prostredí.

Ilustračný obrázok k článku Ochranári TANAP-u vystríhajú ľudí: Pyrotechniku u nás nepoužívajte, tohoto sú schopné výbuchy na území parku!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Správa Tatranského národného parku (TANAP) vyzýva návštevníkov, aby na jeho území a v jeho ochrannom pásme, v súvislosti s oslavou vianočných a novoročných sviatkov, nepoužívali zábavnú pyrotechniku. „Používanie pyrotechniky a zariadení spôsobujúcich svetelné a zvukové efekty je na územiach našich národných parkov zakázané zákonom a jeho nedodržanie je postihované finančnými pokutami,“ upozornil riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

V Tatrách sa výborne šíria akustické vlny

Vysokohorské prostredie najstaršieho národného parku na Slovensku so svojimi údoliami a skalnými stenami poskytuje podľa neho výborné podmienky na šírenie akustických vĺn. Výbuchy a záblesky spôsobené zábavnou pyrotechnikou sú tak schopné prenikať na veľké vzdialenosti, pričom intenzita hluku so vzrastajúcou vzdialenosťou od jeho zdroja klesá len veľmi pomaly.

„U chráneného živočícha, ako je kamzík vrchovský tatranský, môže nadmerný hluk v podobe výbuchov, umocnený efektom odrazov od skalných útvarov, spôsobiť stres s následkom nekontrolovaného správania sa. Dôsledkom takéhoto stresového správania je často útek čriedy kamzíkov do lavínových terénov, kde v prípade odtrhnutia lavíny hrozí riziko úhynu celej čriedy,“ zdôraznil Majko.

Čo dokáže stres

Stres u divo žijúcich zvierat a vtákov vyvoláva tiež nadmernú fyzickú aktivitu a s ňou spojené nadmerné spaľovanie tukových zásob, čo v ťažkých zimných podmienkach výrazne zvyšuje riziko úhynu v dôsledku zimy a vyčerpania.

„Veríme, že si všetci spoločne vychutnáme príjemné a zábavnou pyrotechnikou nerušené sviatky v náručí krásnej prírody Tatranského národného parku a dodržiavaním ustanovení zákona tak spoločne prispejeme k ochrane jeho fauny,“ uzavrel Majko.

Čítajte tiež:

Združenie cestovného ruchu bilancuje: Aký bol rok 2015 vo Vysokých Tatrách?

Poprad dostal od ministerstva do rúk špeciálnu techniku: Primátor už rozhodol o jej umiestnení, v tejto lokalite bude jej domov!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM