Martin Károly Správy

Poprad bude držať prvenstvo: Túto potrebnú vec nám môžu závidieť všetky mestá Slovenska!

Poprad sa určite má čím chváliť. V tomto prípade však nejde o nádherné tatranské kulisy, ale o záchranu ľudských životov.

Ilustračný obrázok k článku Poprad bude držať prvenstvo: Túto potrebnú vec nám môžu závidieť všetky mestá Slovenska!
Zdroj: TASR

Mesto Poprad bude už v najbližšej dobe disponovať najväčším počtom defibrilátorov na Slovensku. Všetky tieto život zachraňujúce prístroje budú elektronicky nepretržite spojené s mestskou políciou. Informuje o tom hovorkyňa Mesta Poprad Jarka Hlaváčová

V každej mestskej časti

Defibrilátory budú umiestnené v každej mestskej časti na verejných priestranstvách a dostupné verejne nepretržite 24 hodín. Samospráva vyčlenila, podľa hovorkyne, na zabezpečenie desiatich prístrojov a 15 skriniek spolu 35-tisíc eur.

Nainštalované by mali byť prvý novembrový týždeň v lokalitách Veľká- okrsok, Matejovce -okrsok, Stráže – okrsok, Juh – Xenón, Západ- Coop jednota, Sp. Sobota – okrsok, Evanjelická cir. Námestie Sv. Egídia, medzi SAD a ŽSR, polícia auto, Juh-nový kostol, MsÚ Poprad, Dom kultúry, Zimný štadión, Aréna, Futbalový štadión,“ konkretizuje Hlaváčová.

Od tohto kroku si mesto sľubuje najmä zvýšenie bezpečnosti a ochrany zdravia Popradčanov, ale aj návštevníkov mesta.

Prvé defibrilátory už pred desiatimi rokmi

Mesto začalo s umiestňovaním týchto prístrojov už pred desiatimi rokmi. Prístroje budú umiestnené na verejných priestranstvách a dostupné verejne nepretržite 24 hodín.

V porovnaní s počtom obyvateľov bude mať Poprad najviac defibrilátorov zo všetkých miest na Slovensku, uvádza ďalej Hlaváčová.

Život zachraňujúce prístroje boli v minulosti umiestnené pri Aréne Poprad, na zimnom a futbalovom štadióne, pri Dome Kultúry, či na Mestskom úrade.

Prvý 24 hodín verejne dostupný defibrilátor získalo mesto v roku 2017 a inštalovaný je na budove Mestskej informačnej kancelárie priamo na Námestí sv. Egídia.

Nové prístroje sú jednoduchšie na použitie

Teraz však mesto pristupuje k zásadnej už spomínanej zmene. „Ide o prístroj, ktorý dokáže použiť aj človek, ktorý s jeho obsluhou nemá žiadne skúsenosti. Po otvorení prístroja len stačí, aby človek počúval jeho pokyny. Sám analyzuje pacientov stav a v prípade potreby použije elektrický výboj,“ konkretizuje hovorkyňa mesta.

Všetky defibrilátory budú registrované na operačnom stredisku, ktoré následne usmerní volajúceho, aby prístroj použil a budú nepretržite elektronicky spojené s mestskou políciou. V prípade ich použitia bude na miesto okamžite vyslaná hliadka, ktorá bude v súčinnosti poskytovať prvú pomoc. „V budúcnosti mesto uvažuje aj o prepojení s tiesňovou linkou 112,“ dodáva na záver Jarka Hlaváčová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM