Peter Handzuš Samospráva

Poprad patrí medzi najmenej zadĺžené mestá. Radnica hospodárila s prebytkom takmer 876 000 €

Kým mnohé menšie mestá a obce v regióne zápasia s nedostatkom financií, Poprad je z ekonomického hľadiska vo výbornej finančnej kondícii. Potvrdzujú to aj údaje Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy.

Ilustračný obrázok k článku Poprad patrí medzi najmenej zadĺžené mestá. Radnica hospodárila s prebytkom takmer 876 000 €
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Popradská samospráva z pohľadu finančného zdravia na 5. mieste z 50 najväčších miest na Slovensku. Medzi mestami s viac ako 50 000 obyvateľmi je na tom Poprad podľa tohto hodnotenia najlepšie.

„Vnímame to ako výsledok triezveho hospodárenia nášho mesta v období nestabilného ekonomického prostredia, v ktorom pôsobíme už niekoľko rokov. Naším základným cieľom je udržať rozpočet bez negatívneho dopadu na obyvateľov mesta a na výkon samosprávnych funkcií,“ uviedol primátor mesta Anton Danko.

Dlh mesta patrí medzi najnižšie na Slovensku

Podľa internetového portálu obce.ineko.sk dlh na jedného obyvateľa v Poprade v súčasnosti predstavuje 6,74 eura, pričom celoslovenský priemer je na úrovni 137 €.

K výbornému finančnému zdraviu prispelo podľa samosprávy veľmi dobré hospodárenie za rok 2012. Záverečný účet mesta Poprad skončil s prebytkom takmer 876 000 €.

„Mesto dokázalo v minulom roku v súlade s rozpočtom zabezpečiť všetky samosprávne funkcie, rozvojové programy a zároveň vytvoriť rezervu vo výške 811 000 € pre budúce obdobia,“ vysvetlila vedúca ekonomického odboru Mestského úradu v Poprade Jitka Púčiková.

Keďže rozpočet mesta za rok 2012 skončil uvedeným prebytkom, samospráva na svoje rozvojové programy nebola nútená použiť návratné zdroje financovania, teda úvery a ani zdroje rezervného fondu mesta.

Mesto Poprad nepoužilo vytvorené zdroje rezervného fondu posledné tri roky a úver naposledy čerpalo v roku 2005.

Popradská samospráva na základe výsledkov rozboru hospodárenia za 1. polrok 2013 pokračuje v prebytkovom hospodárení, avšak dosiahnutý výsledok zatiaľ nenapĺňa nastavený parameter konsolidácie verejných financií na tento rok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM