Správy

Poprad zabojuje o titul Európske mesto športu: Aké by mal výhody v prípade úspechu?

Nárok na to majú mestá s počtom obyvateľov od 25-tisíc do 499 999 obyvateľov. Radnica odhaduje, že na prípravu kandidatúry bude potrebných asi 20-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Poprad zabojuje o titul Európske mesto športu: Aké by mal výhody v prípade úspechu?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Projekt nie je založený na dotačnej schéme, preto snahou bude vytvoriť pozitívny vzťah k športu a to spoluprácou s klubmi a verejnosťou. Poprad sa bude uchádzať o titul Európske mesto športu (EMŠ) pre rok 2023. Na poslednom rokovaní kandidatúru schválili tamojší poslanci.

O titul sa môžu uchádzať mestá s počtom obyvateľov od 25-tisíc do 499 999 obyvateľov.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Vďaka projektu sa môže mesto podľa samosprávy zviditeľniť, zvýšiť úroveň športovej a rekreačnej politiky mesta, zdieľať skúsenosti s ostatnými, zapojiť sa do rôznych grantov Európskej únie (EÚ), či podieľať sa na organizácii rôznych kongresov.

Výhody v prípade úspechu

„Získaným titulom podporíme rozvoj cestovného ruchu, zvýši sa športový štandard mesta, zlepší zdravie obyvateľov a získame možnosť vytvoriť partnerstvá v záujme získania dotácií do športu, prostredníctvom spoločne predkladaných projektov. Zároveň môžeme pritiahnuť domácich a zahraničných sponzorov pre súťaže organizované v meste, či zvýšiť motiváciu podnikateľských subjektov pre dobudovanie a vylepšenie športovej a rekreačnej infraštruktúry,“ uvádza sa v materiáli, ktorý na zastupiteľstvo predložilo mesto.

Viac správ z Popradu:

Projekt nie je založený na dotačnej schéme, preto snahou samosprávy bude vytvoriť hlavne pozitívny vzťah k športu a to spoluprácou so športovými klubmi a verejnosťou pri príprave podujatí.

Asi 20-tisíc eur

Radnica odhaduje, že na prípravu samotnej kandidatúry bude potrebné vynaložiť približne 20-tisíc eur.

Asociácia európskych miest športu (ACES), ktorá každoročne udeľuje titul EMŠ, sa takýmto spôsobom usiluje o podporu športu medzi všetkými občanmi EÚ, obzvlášť podporuje znevýhodnené skupiny obyvateľov, deti, staršie osoby a osoby so zdravotným postihnutím. Zámerom ACES je podporovať v tomto smere aj súkromné a verejné iniciatívy.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM