Samospráva

Popradskí policajti na elektrickej motorke: Skúšať ju budú ako prví na Slovensku

Mestská polícia v Poprade bude skúšať ako prvá na Slovensku elektrickú motorku.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí policajti na elektrickej motorke: Skúšať ju budú ako prví na Slovensku
Zdroj: Mesto Poprad

Primátor Anton Danko potvrdil, že do prevádzky jedno takéto vozidlo skúšobne uvedú od 1. septembra v spolupráci so spoločnosťou Antik Telecom.

„Musíme hlavne vyskúšať, ako to s ňou pôjde, a ako dlho vydrží na jedno nabitie. Zvolili sme motorku miesto auta, pretože si myslíme, že je pohyblivejšia, dostane sa aj na chodník v extrémnych prípadoch, takže je vhodnejšia pre mestských policajtov,“ skonštatoval.

Podľa Petra Blaasa zo spoločnosti Antik Telecom, ktorá nedávno spustila v najväčšom meste pod Tatrami aj službu tzv. bikesharingu, má elektrická motorka oproti autu niekoľko výhod.

„Stojí zhruba štvrtinu z ceny bežného auta a prevádzkové náklady sú oveľa nižšie ako pri inom type motorky. Je to investične aj prevádzkovo výhodnejšie. Vozidlo je tiché, policajta je však zároveň vidieť, nie je schovaný v aute, takže pôsobí preventívne a zároveň sa ľahšie dostane na miesto, kde ho je treba. Takéto motorky sú súčasťou vybavenia policajtov vo viacerých krajinách, tak uvidíme, ako sa to osvedčí tu v Poprade,“ zdôraznil Blaas.

Ako dodal, takéto elektrické motorky zatiaľ nemajú inde na Slovensku v službách polície. V Českej republike ich pri niektorých službách využívajú, v Španielsku slúži napríklad civilnej ochrane či červenému krížu.

„Pokiaľ sa ujme táto elektrická motorka a budú s ňou spokojní aj naši policajti, tak ňou vybavíme aj ďalších príslušníkov mestskej polície. Stačí na ňu vodičské oprávnenie typu B, takže s jazdou by nemal byť problém,“ dodal Danko.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM