Samospráva

Popradskí poslanci odklepli rozpočet: TOTO sú naväčšie plánované investície

Mesto Poprad bude v nadchádzajúcom roku hospodáriť s rozpočtom na úrovni viac ako 65 miliónov eur. Rozhodli o tom na štvrtkovom rokovaní Mestského zastupiteľstva (MsZ) miestni poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí poslanci odklepli rozpočet: TOTO sú naväčšie plánované investície
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Oproti rozpočtu po zmenách na tento rok ide pritom o zvýšenie na úrovni o viac ako 12 miliónov eur. „Nárast rozpočtu je okrem iného spôsobený aj tým, že je doň zapojené čerpanie rezervného fondu vo výške päť miliónov eur, je tam zapracované zvýšenie výberu podielových daní a poplatkov a ďalších transferov od štátu,“ uviedol predseda finančnej komisie pri MsZ poslanec Marián Barilla.

Rozpočet schválený

Z predloženého materiálu vyplýva, že bežné príjmy by mali na budúci rok dosiahnuť takmer 50 miliónov eur, čo je nárast o viac ako 8 % oproti očakávanej skutočnosti na rok 2019. Kapitálové príjmy sú rozpočtované vo výške takmer 934.000 eur, pričom kapitálové výdavky budú vo výške viac ako 15,6 milióna eur. Prebytok bežného rozpočtu by mal byť na úrovni 465.000 eur.

Najviac peňazí z bežných výdavkov pritom pôjde na školstvo a vzdelávanie, konkrétne viac ako 22 miliónov eur, čo je nárast o 3,3 milióna eur. Súvisí to najmä s predpokladaným nárastom miezd zamestnancov školstva o 10 %. Kapitálové výdavky by mali na budúci rok dosiahnuť viac ako 15,6 milióna eur, pričom najväčšie investície pôjdu na dopravu – 2,8 milióna eur a do vzdelávania – 1,22 milióna eur. Do budovania športovísk na území mesta plánuje samospráva na budúci rok investovať 6,4 milióna eur.

Úver a investície

Mesto si zároveň plánuje v roku 2020 vziať úver vo výške 20 miliónov eur na viacero investičných akcií.

Ide napríklad na rekonštrukciu námestia, modernizáciu verejného osvetlenia v celom meste, na čo bude treba približne sedem miliónov eur, ale aj na dofinancovanie projektu výstavby zimného štadióna, na ktorý mesto získalo zdroje od štátu. Okrem toho sa ráta s obnovou miestnych komunikácií, školských zariadení, s prestavbou križovatiek a ďalšími investíciami.

Som za to, aby si mesto vzalo úver, závisí od podmienok jeho poskytnutia, mám však problém s tým, v akej výške budeme tento úver žiadať a počas akého dlhého obdobia ho budeme splácať. Chýba mi dlhodobá vízia, teraz sa bavíme o období troch rokov, keď tieto prostriedky budeme čerpať,“ uviedol poslanec Peter Dujava.

Názory sa rôznia

Úver bude mesto Poprad splácať 19 rokov, pričom jeho čerpanie je navrhnuté do troch rokov. Podľa poslanca Igora Wzoša má mesto investičný dlh na úrovni viac ako 100 miliónov eur a taktiež súhlasí s čerpaním úverových zdrojov. „Chýba mi však pri investíciách rozvojový prvok. Minimum peňazí pôjde do vzdelávania a školstva, je potrebné riešiť aj napríklad vodovod a kanalizáciu, keď bude naše mesto rásť,“ zdôraznil.

Podľa Barillu je potrebné riešiť viacero problémov, ktoré občanov trápia. „Mali by sme k tomu pristúpiť hneď a nie o niekoľko rokov. Preto sa mesto rozhodlo vziať si úver, aby sme nahromadené problémy, ktoré sa dlhodobo neriešili, čím skôr vyriešiť,“ zdôvodnil predseda finančnej komisie s tým, že problémy sa týkajú najmä parkovania, dopravnej infraštruktúry a investovať treba podľa neho aj do detských ihrísk.

Sledujte nás aj na našom FacebookuInstagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Popradu a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM