Peter Handzuš Rôzne Správy

Škody presiahli milión eur. Náklady na odstránenie následkov budú oveľa vyššie

Štátne lesy TANAP-u už vyčíslili škody, ktoré v Tatranskom a Pieninskom národnom parku po sebe zanechali júlové prívalové dažde.

Ilustračný obrázok k článku Škody presiahli milión eur. Náklady na odstránenie následkov budú oveľa vyššie
8
Galéria
Zdroj: TASR

Celková suma presiahla 1,2 milióna eur, avšak náklady na odstránenie následkov ničivých povodní budú podstatne vyššie. Najväčšie škody spôsobila voda v oblasti Tatranskej Javoriny, zasiahnutá bola najmä Javorová dolina, v ktorej sa nachádza aj zdroj pitnej vody pre obce Tatranská Javorina a Ždiar. Živel tam zničil mosty, cesty i turistické chodníky. V lokalite Podmuráň došlo aj k odtrhu svahu v dĺžke približne štyridsať metrov, čo si vyžiada ďalšie financie na jeho stabilizáciu a vybudovanie oporného múru.

„Nechali sme si urobiť geologický prieskum a na základe správy z obhliadky svahovej deformácie v Javorovej doline, ktorú vypracovali odborníci, je nám už teraz jasné, že odstraňovanie následkov povodní potrvá ešte minimálne niekoľko mesiacov, keďže škody v tejto oblasti sú značné. Zasiahnuté boli najmä Zadné Meďodoly, kde bol kompletne zničený turistický chodník. Aj napriek našej snahe opraviť ho čo najskôr, toto leto určite nebude priechodný,“ konštatoval riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Pavol Fabian.

V týchto dňoch zamestnanci Štátnych lesov TANAP-u stále intenzívne pracujú na odstraňovaní drevnej hmoty a nánosov z vodných tokov v oblasti Tatranskej Javoriny. Doteraz sa im z potokov a riek – predovšetkým z toku Javorinka v mieste nad a pod odberným miestom pitnej vody pre obce Tatranská Javorina a Ždiar – podarilo vytiahnuť zhruba 300 m3 drevnej hmoty, ktorej gro tvoria koreňové koláče a kmene stromov s konármi.

„Práve drevná hmota ponechaná vo vodných tokoch bola príčinou rozsiahlych materiálnych škôd. Hoci sme kompetentné orgány na tento problém už niekoľko rokov upozorňovali, nedostali sme súhlas na to, aby sme ich mohli odtiaľ vytiahnuť,“ zdôraznil šéf tatranských lesníkov.

Momentálne sa v bezzásahovej zóne na celom území TANAP-u v správe Štátnych lesov TANAP-u nachádza len v korytách potokov a riek odhadom 20 000 až 30 000 stromov, ďalšie tisíce sú v okolí vodných tokov. „Ak sa korytá nevyčistia od prekážok brániacich toku vody, keď sa neobnovia ich zaslepené ramená a nebude sa riešiť ich prietočnosť, hrozí, že pri lejakoch s podobnou intenzitou zrážok sa situácia zopakuje,“ dodal Fabian.

Štátne lesy TANAP-u ako správca turistických chodníkov robia všetko pre to, aby spriechodnili aj ostatné úseky, ktoré intenzívne dažde poškodili až natoľko, že ich museli uzavrieť. Okrem Javorovej doliny a Zadných Meďodolov ostáva pre turistov uzavretá už len žlto značená turistická trasa z Tatranskej Lesnej k Rainerovej chate a časť zeleno značeného turistického chodníka z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom, kde voda zničila mostíky. Obísť tento úsek však môžu turisti po asfaltovej ceste. S obmedzeniami treba rátať aj v Bielovodskej doline, kde je vyznačená obchádzka a na viacerých úsekoch v Tichej a Kôprovej doline, kde Štátne lesy TANAP-u takisto odstraňujú následky ničivých povodní.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM