Martin Sýkora Rôzne

Poznáme mená ocenených osobností PSK: So zlatom sa tlieskalo Škantárovcom

Nielen zlatí olympijskí bratranci zviditeľnili Prešovský kraj v uplynulom roku. Ocenenia si prebrali najväčšie osobnosti, ktoré urobili dieru do sveta.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme mená ocenených osobností PSK: So zlatom sa tlieskalo Škantárovcom
Foto: Martin Sýkora

Prešovský samosprávny kraj v utorok 20. decembra ocenil osobnosti a inštitúcie, ktoré sa významnou mierou zaslúžili o rozvoj regiónu a jeho prezentáciu doma i v zahraničí. Ceny Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a Ceny predsedu PSK za tento rok si laureáti prevzali v rámci slávnostného galaprogramu na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

Chlapci zo Zamaguria ohúrili svet

„Náš kraj má veľa predností, no najcennejšie čo máme, sú bezpochyby ľudia. Mnohí z nich svoje osobné i profesionálne nasadenie, svoju energiu, vedomosti a schopnosti vkladajú do činov, ktoré posúvajú hranice možného a robia náš svet lepším a humánnejším,“ povedal o laureátoch predseda PSK Peter Chudík. Podľa jeho slov, opäť sú ocenené zásluhy za celoživotnú prácu a mimoriadne úspechy, ktoré prekračujú hranice regiónu i Slovenska.

„Držitelia cien sú pre nás nesmiernou inšpiráciou v tom, že sny a túžby sa dajú premeniť na veľa užitočných myšlienok a skutkov. Sme na nich pyšní,“ dodal župan.

Ceny Prešovského samosprávneho kraja si prevzali traja laureáti. Sú medzi nimi olympijskí víťazi z Ria de Janeira, vodnoslalomári Ladislav a Peter Škantárovci, ktorí si najvyššie krajské ocenenie prevzali za mimoriadne športové výsledky dosiahnuté na medzinárodnej úrovni a propagáciu Prešovského kraja. Ďalším laureátom je telesne ťažko postihnutý športovec Samuel Andrejčík, paralympijský víťaz v bocci, ktorý získal cenu rovnako za mimoriadne športové výsledky dosiahnuté na medzinárodnej úrovni a propagáciu kraja. Cenu PSK si prevzala aj Gréckokatolícka charita v Prešove za povzbudenie viery, dlhoročnú angažovanú pomoc ľuďom v núdzi a pri príležitosti 25. výročia založenia.

Prišlo aj na mimoriadne ocenenie

Predseda PSK svoju cenu v tomto roku udelil Monike Kandráčovej, známej interpretke ľudových piesní za rozvoj a uchovávanie kultúrneho dedičstva a propagáciu folklóru Prešovského kraja. Druhým laureátom Ceny predsedu PSK sa stal profesor René Matlovič, ktorému patrí ocenenie za prínos k výchove a vzdelávaniu mladej generácie, bohatú vedeckú a publikačnú činnosť v oblasti humánnej a regionálnej geografie.

„Trojicu ocenených uzatvorila prešovská spoločnosť 4 SPORT, ktorá si cenu prevzala za aktívnu podporu mládežníckeho športu, organizovanie medzinárodného futbalového turnaja Fragaria Cup a excelentnú propagáciu mesta Prešov a Prešovského kraja v zahraničí,“ informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Chudík sa rozhodol udeliť aj jedno mimoriadne ocenenie pre Vologodskú oblasť. Zahraničný partnerský región Prešovského samosprávneho kraja z Ruskej federácie si prevzal Medailu predsedu PSK za dlhodobé priateľské vzťahy a spoluprácu pri rozvoji regiónov a miestnych samospráv.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM