Rôzne

Práce na obnove mosta vo Vernári pokračujú: Objavili tu i muníciu z 2. svetovej vojny

Práce na rekonštrukcii mosta v obci Vernár pokračujú, obmedzenia pre vodičov potrvajú zrejme do konca roka.

Ilustračný obrázok k článku Práce na obnove mosta vo Vernári pokračujú: Objavili tu i muníciu z 2. svetovej vojny
7
Galéria
Zdroj: TASR

V obci Vernár pri Poprade pokračujú práce na rekonštrukcii mostného objektu na ceste I/66. Hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Lucia Karelová potvrdila, že k dnešnému dňu je už odstránená polovica mostného objektu. „Na jej mieste sú zrealizované opory a nové krídla mosta, ktoré zabezpečujú stabilitu svahov cesty v mieste nájazdu na most,“ uviedla s tým, že nosná konštrukcia je už momentálne zabetónovaná.

Mimoriadna povodňová aktivita

V rámci obnovy zároveň zrealizovali oporný múr pozdĺž toku a tiež podkladové vrstvy cestnej komunikácie popri múre. „Predmetom uvedeného projektu je odstránenie nevyhovujúceho stavu mostného objektu v obci Vernár, a to odstránením pôvodného mostného objektu a výstavbou nového, vrátane rekonštrukcie priľahlých úsekov štátnej cesty,“ ozrejmila hovorkyňa s tým, že súčasťou rekonštrukcie je aj ochrana svahov cestného telesa v kontakte s miestnym tokom, ako aj úprava jeho svahov.

Počas realizácie prác pri pôvodných oporách mostného objektu objavili muníciu z II. svetovej vojny, čo si vyžiadalo vykonanie pyrotechnického prieskumu. Na jeho základe objavili štyri kusy munície, ktorú následne privolané zložky Policajného zboru zneškodnili. „Taktiež sa počas realizácie prác na stavenisku stavby vyskytla mimoriadna povodňová aktivita, ktorej následkom došlo k poškodeniu ochrany cestného telesa a k poškodeniu svahov toku z oboch strán,“ doplnila Karelová. V spolupráci so zodpovedným projektantom stavby sú v tejto súvislosti navrhnuté dodatočné opatrenia na stabilizáciu svahov toku a na ochranu svahov okolo cesty.

Náklady takmer 1,3 milióna eur

Po ukončení prác na v súčasnosti realizovanej polovici mosta bude doprava presmerovaná a začnú sa práce na druhej polovici. Obmedzenia v doprave teda potrvajú až do skončenia celej rekonštrukcie. Práce by mali byť podľa predpokladu zhotoviteľa hotové do konca tohto roka.

S rekonštrukciou sa začalo v marci, keď najprv došlo k odstráneniu drevín a krov v zábere staveniska. Samotné stavebné práce sa začali začiatkom apríla a rekonštrukcia sa odvtedy vykonáva pri čiastočnom obmedzení premávky v polovičnom profile cesty. Rekonštrukcia mosta i priľahlého úseku cesty je spolufinancovaná z fondov Európskej únie, pričom stavebné náklady sú vo výške takmer 1,13 milióna eur.

Rozsah stavby pozostáva z viacerých úprav, okrem prestavby mosta je to aj vyriešenie odvodnenia cesty, zabezpečenie stability komunikácie vďaka vybudovaniu oporných múrov, zabezpečenie brehov potoka Strateník a výmena bezpečnostných zariadení. Hovorkyňa dodala, že SSC má v pláne pokračovať v oprave celej cesty I/66 na horskom priechode Vernár v úseku Popová – Hranovnica. „Rekonštrukcia je v súčasnosti v prípravnej fáze,“ uzavrela Karelová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM