Ľubomír Hudačko Správy

Primátor Danko sa prihovoril Popradčanom: Čo ľuďom zaželal do nového roku 2023?

Anton Danko okrem iného skritizoval historicky prvé obštrukcie miestneho zastupiteľstva s neuskutočnením úvodných pracovných rokovaní.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Danko sa prihovoril Popradčanom: Čo ľuďom zaželal do nového roku 2023?
Zdroj: Mesto Poprad

Nový rok 2023 priniesol okrúhle 30. výročie jednej z najvýznamnejších dejinných udalostí v našej krajine. Slovensko sa dočkalo svojej samostatnosti, nielen to Popradčanom v novoročnom príhovore pripomenul primátor mesta Anton Danko.

Ako informuje mesto Poprad, Danko vysvetľuje, že už tri desaťročia si vládneme sami a nesieme zodpovednosť za svoje rozhodnutia a skutky.

„V dejinách sveta je 30 rokov krátky čas na to, aby sme sa naučili v demokracii žiť a konať. Zvlášť, ak najmä v ostatných rokoch sa na nás valia krízy, ťažkosti a nešťastia. Tie dokážeme prekonať iba vtedy, ak budeme pevní a jednotní. Priznajme si, že tu máme veľké rezervy,“ vysvetľuje popradský primátor.

Kritika obštrukcií

Podľa jeho slov vo veľkej politike vidíme, aké môžu byť nebezpečné osobné ambície.

„Koľko zla vie narobiť osobná nevraživosť, neprajnosť a nenávisť. Všetci sme sa ocitli v ohnisku vzájomných prekáračiek, výčitiek, obvinení a vulgárnych prejavov, čo viedlo až k pádu vlády. My, občania, sme sa stali figúrkami v neutíchajúcom politickom boji, ktorý sa už dlho neriadi pravidlami slušnosti či korektnosti. Nikdy by som neočakával, že aj naše popradské zastupiteľstvo začne preberať takéto maniere známe z parlamentu,“ kritizuje Danko udalosti z posledných dní starého roka v Poprade.

Historicky prvé obštrukcie s neuskutočnením úvodných pracovných rokovaní sú podľa jeho slov toho dôkazom. Komunálna politika by mala byť o práci na konkrétnych úlohách v prospech obyvateľov mesta a nie o dokazovaní si svojej sily a dôležitosti.

„Ak 61 % voličov dalo svoju dôveru primátorovi, tak si myslím, že poslanci by to mali rešpektovať a prispieť k naplneniu želania občanov. Verím, že poslaním opozičného poslaneckého klubu nebude snaha mariť či sťažovať prácu primátora pri presadzovaní jeho zámerov pri riadení mesta,“ dúfa primátor s tým, že pomery v zastupiteľstve sa už skoro utrasú.

Čo čaká Poprad

Samosprávu na Slovensku však podľa Danka čakajú ťažké časy.

„Kvôli daňovému bonusu zavedenému štátom, ale aj zníženiu podielových daní vďaka poklesu počtu obyvateľov v Poprade pod 50-tisíc, budeme musieť aj my prikročiť k nepopulárnym opatreniam v podobe zvyšovaní mestských daní a niektorých poplatkov,“ prezradil neradostné novinky.

„Prídu teda možno ťažké chvíle, ale určite nám život prinesie aj veľa krásnych zážitkov. Rozdávajme okolo seba dobrú náladu, vo vzájomnom porozumení sa nám bude žiť príjemnejšie. Do nového roku chcem z úprimného srdca zaželať veľa dobrého zdravia, osobnej a pracovnej pohody, harmónie a lásky v rodinách. Želám Popradu pokojný a šťastný nový rok 2023,“ dodal na záver príhovoru primátor Danko pre webstránku mesta Poprad.

Viac správ z Popradu a okolia:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM