Dominika Pacigová Rôzne

Projekt podchod očaril Popradčanov: Mladý umelec prišiel s ďalšou novinkou

V Poprade mu niečo chýbalo, tak sa rozhodol pre zmeny. Začal s Projektom podchod, pokračoval Freeboxom a dnes ponúka Popradčanom ďalšie možnosti angažovania sa.

Ilustračný obrázok k článku Projekt podchod očaril Popradčanov: Mladý umelec prišiel s ďalšou novinkou
Zdroj: archív Igora Hanečáka

Zmyslom projektov, ktorým sa Igor Hanečák (23) venuje, je podporovať pozitívne veci v meste. Zaujíma sa o tetovanie, umenie, muziku, študentské divadlo a alternatívnu kultúru. Všetko sa snaží skĺbiť do systému, aby bol kreatívny a prospešný pre svoje okolie.

Popradský strašiak opeknel

Podchod pôsobí na viacerých Popradčanov negatívne. Mnohí ho považujú za nebezpečné miesto. Mladý Popradčan sa rozhodol miesto s negatívnou atmosférou preformovať. Dopadlo to nad očakávania. „Rozhodol som sa v podchode vystaviť práce z projektu Knowthem a počkať, čo sa stane. Čakal som, že sa práce zničia, ale vydržali, a tak sa mohli zorganizovať ďalšie vernisáže platené dobrovoľnými príspevkami a predajom tričiek. Po troch vernisážach prišla zima a čas na Freebox,“ uviedol Hanečák, ktorý sa v lete rozhodol pre dobročinnú akciu.

„V podchode je napísané, že je na každom z nás či to bude fungovať. Ak sa to niekto rozhodne zničiť, je to jeho rozhodnutie,“ dodal s tým, že vážnejšie škody sa v podchode doposiaľ nenašli.

Zdroj: archív Igora Hanečáka

Pokračovanie Projektu podchod

Freebox vznikol ako pokračovanie Projektu podchod. Slúži na recykláciu vecí a umožňuje ľudom v núdzi vziať si niečo na seba. Každý si môže zobrať čo potrebuje a naopak priniesť to, čo nepotrebuje. Freebox sa však nevyhol menším škodám. „Nedávno niekto zobral Freebox, ale aj tak to prekonalo všetky očakávania. Ľudia sa o to príkladne starali, za čo som im vďačný. Vo Freeboxe to po pár dňoch fungovalo ako hodinky, niekto priniesol, niekto odniesol, všetko na parádu,“ skonštatoval s radosťou Hanečák.

Začiatok kreatívnych udalostí

Najnovšie prišiel s prenájmom miestnosti s názvom ArtHouse. Návštevníci tu majú možnosť vidieť všetko v surovom stave. To je však vec, ktorú chce prezentovať. „Chcem, aby ľudia videli, ako sa to vyvíja a mohli sa kedykoľvek zapojiť. Môžu si kresliť po stenách, dať si niečo za „barom“ a robiť to, čo uznajú za vhodné,“ povedal o svojom novom projekte a doplnil, že je to miesto na prácu pre viacerých ľudí, pretože také ateliéry vo väčšine miest chýbajú.

Návštevníci ArtHousu sa môžu angažovať v rôznych oblastiach. Momentálne sa v ArtHouse môžu stretnúť s počmáranými stenami, stenami z pneumatík a s kreatívnymi ľuďmi, ktorí sú otvorení novým možnostiam. Návštevníci môžu prísť s návrhmi a spoločnými silami niečo vytvoriť. „Tento priestor je meniaci sa proces, má pár pravidiel na to, aby fungoval. Nie je to hotový produkt a ani nebude. To, čo návštevníci uvidia, zažijú a vyskúšajú záleží len na tom, čo spoločne vytvoríme alebo čo vytvoria,“ opísal priebeh rozvoja ArtHousu .

Freebox Poprad 01/2017
6
Galéria
Zdroj: archív Igora Hanečáka

Rozvoj kultúry

Vo svojej tvorbe chce aj naďalej pokračovať. Nezáleží na tom, či to bude Poprad alebo iné mesto. „Kým sa budem chcieť rozvíjať ja, tak sa budem snažiť rozvíjať aj túto kultúru. Celý čas sa pri tom učím. Ako zvládať situácie, susedské vzťahy, papiere. Neviem, aký to bude mať dosah, nie je to vytvorenie obrovského centra, ale všetko uvidím, keď to príde,“ uzavrel Hanečák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM