Správy

Proti rozšíreniu výstavby na Kvetnici vznikla petícia

Proti výstavbe v lokalite oproti kameňolomu v popradskej mestskej časti Kvetnica vznikla petícia. Jej autorkou je Zuzana Tökölyová, ktorá zároveň proti zámeru rozširovania obytnej zástavby v tejto oblasti vzniesla aj pripomienku.

Ilustračný obrázok k článku Proti rozšíreniu výstavby na Kvetnici vznikla petícia
2
Galéria
Zdroj: ZBGIS

Mesto Poprad trpí nedostatkom dostupných plôch súvislej zelene a parkov. Ukrajovanie z územia, ktoré slúži pre aktívny oddych a rekreáciu na úkor výstavby nadštandardného bývania, považujeme za nežiaduce a v rozpore s činnosťou mesta vo verejnom záujme jeho obyvateľov,“ uvádza v dôvodoch petície.

Zmeny v územnom pláne

Vedúca odboru výstavby na Mestskom úrade v Poprade Kristína Horáková ohľadom petície uviedla, že verejnosť má právo vyjadriť sa k prebiehajúcej zmene a doplnku územného plánu mesta v určenej lehote zákonom stanoveným spôsobom. „Pripomienky verejnosti budú prerokované v súlade so stavebným zákonom,“ upozornila Horáková.

K uvedenej lokalite je podľa nej potrebné povedať, že táto plocha bola v územnom pláne mesta určená na bývanie už v roku 2011, následne o dva roky neskôr bola zmenená na plochu telovýchovy, športu, rekreácie a cestovného ruchu.

Teraz máme požiadavku na zmenu opäť na bývanie v rodinných a bytových domoch a na plochy rekreácie, športu a cestovného ruchu. Mení sa teda čiastočne účel využívania, výstavba ako taká tam povolená územným plánom bola,“ objasnila Horáková.

Dodala, že tak ako vtedy, aj teraz návrh zmeny a doplnku bude predmetom posúdenia všetkých dotknutých orgánov. „Organizátorka petície si zrejme neoverila, a tým pádom pravdepodobne aj zavádza ostatných občanov, súčasné využitie územia, ktoré na výstavbu už určené je aj v dnešnom platnom územnom pláne,“ skonštatovala vedúca odboru výstavby s tým, že prípadná petícia doručená na mesto bude vybavená v súlade so zákonom.

Komunikáciu s mestom považujú za nedostatočnú

Podľa Tökölyovej však rozširovanie osídľovania v okolí Kvetnice znamená zvýšenú záťaž na životné prostredie a tiež zvýšený pohyb osôb v lokalite mestských lesov. „To môže neskôr viesť až ku prekročeniu únosnej kapacity mestskej rekreačnej zóny i možnej strate atraktivity a hlavnej funkcie tohto miesta,“ upozornila. Mesto podľa nej plánuje vydať stavebné povolenie na stovky až tisíce nových objektov, z ktorých drvivá väčšina bude stáť na tzv. „zelenej lúke“.

Komunikáciu mesta s obyvateľmi v tejto veci považujem za nedostatočnú. Samospráva nedisponuje nezávislými odbornými hodnoteniami a posudkami o meniacom sa stave lokality bývalého kameňolomu, navzdory hydrologickej nestabilite lomu. Zahraniční aj domáci odborníci z oblasti životného prostredia nám poskytli stanoviská, ktoré potvrdzujú možnú prítomnosť environmentálnych hazardov pre výstavbu v bezprostrednej blízkosti bývalého lomu,“ zdôraznila autorka petície. Dodala, že v lokalite doposiaľ neprebehol ani botanický a zoologický prieskum, ktorý by zisťoval výskyt vzácnych druhov rastlín a živočíchov. Súčasný územný plán podľa nej dokonca neuznáva zaplavený lom ani ako „vodnú plochu“.

Signatári požadujú pohľad nezávislých odborníkov

Novú výstavbu na Kvetnici preto považuje za nezlučiteľnú so zákonom o ochrane prírody a krajiny a zámer by podľa nej priniesol degradáciu tohto jedinečného a nenahraditeľného územia. Signatári petície v tejto súvislosti žiadajú zohľadnenie rôznorodých záujmov obyvateľov mesta a o vyhotovenie a zverejnenie nezávislých odborných posudkov o monitorovaní a stave životného prostredia v tejto lokalite.

Chceme, aby sa mesto sústredilo na rekonštrukciu a funkčné využitie územia chátrajúceho historického areálu Kvetnice a do tej doby nerozširovalo výstavbu na nezastavených plochách,“ uzavrela Tökölyová.

Ste za rozšírenie obytnej zástavby v tejto oblasti?

Nie
Petícia proti rozšíreniu výstavby na Kvetnici
2
Galéria
Zdroj: ZBGIS
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM