Martin Sýkora Správy

Radnica postupne zvýšila ceny pozemkov: Dosiahne predaj trhové ceny?

Mesto Poprad každoročne nakupuje a predáva pozemky. Ceny však nekorešpondujú s reálnymi trhovými cenami. Pred rokom sa začala zmena, ktorá to má napraviť.

Ilustračný obrázok k článku Radnica postupne zvýšila ceny pozemkov: Dosiahne predaj trhové ceny?
Zdroj: Dnes24.sk

Vyrovná sa rozdiel v cene?

Niekedy mesto predávalo meter štvorcový pozemku za 14 eur. V roku 2016 to už bolo za 40 eur, čo je stále ďaleko od trhovej ceny.

Mesto predalo:

  • v roku 2015 4949,26 metrov za 80 766,58 eur, čo je 16,32 eur za meter
  • v roku 2016 4616,83 metrov za 187 776,84 eur, čo je 40,67 eur za meter.

Pre porovnanie, v roku 2016 popradská samospráva nakúpila 3446 metrov za 242 182,48 eur. Z toho vyplýva, že za meter pozemku zaplatila radnica 70,28 eur. Cieľom je upraviť ceny tak, aby sa nákup a predaj za meter vyrovnal. „Ceny pozemkov boli a sú vo veľkej väčšine prípadov stanovované znaleckým posudkom, ktorý má svoje tolerancie. Avšak po zosumarizovaní predajov pozemkov za rok 2015 bola moja miera tolerancie prekročená,“ uviedol viceprimátor Popradu Pavol Gašper, v ktorého kompetencii je starostlivosť o pozemkovú politiku. Aj preto začal poukazovať na netrhovosť predajných cien, čo vyústilo do ich porovnania s trhovými cenami zistenými od realitných maklérov. „Následne sa na môj podnet zaoberala komisia výstavby a majetku touto problematikou a boli prijaté neformálne zásady stanovovania cien predávaných pozemkov,“ dodal Gašper.

Keďže spomenuté zásady sa prejavili v priebehu roku 2016, je veľký predpoklad, že v roku 2017 bude priemerná cena predávaných pozemkov ešte vyššia. „Odhadujem, že sa môže dostať nad 60 eur za meter. Stále je to však dosť málo oproti trhovým cenám. Tu je nutné povedať, že dosť pozemkov sa odpredáva len po malých kúskoch na zarovnanie hranice a podobne. To samozrejme musí byť v cene zohľadnené,“ pokračoval popradský viceprimátor, ktorého najviac mrzí, že medzi poslancami nenašiel dostatočnú podporu na nákup pozemkov, ktoré potrebuje mesto na výstavbu ciest, sietí a na ďalšiu infraštruktúru najmä v novo naplánovaných rozvojových lokalitách.

Rôzne lokality, rôzne ceny

Podľa popradskej realitnej maklérky Lenky Domčekovej ceny pozemkov závisia od rôznych faktorov – plánovaného zámeru na pozemku, či sa na pozemku nachádzajú všetky inžinierske siete, prípadne ako ďaleko sú od pozemku, v akej lokalite sa nachádzajú – či v novovybudovanej lokalite alebo v starej časti obce, aká je výmera pozemku. „Menšie sú viac vyhľadávané, tým pádom aj cena je u nich vyššia. Čím je zase väčší pozemok, tým je nižšia cena,“ uviedla Domčeková. Cenu pozemku ovplyvňuje napríklad aj jeho tvar a stav príjazdovej cesty .



Trhová cena pozemkov sa pohybuje v Poprade v centre okolo 150 eur za meter štvorcový. Momentálne však v centre nie sú vôbec žiadne pozemky na výstavbu alebo predaj. V priľahlých častiach (Sp.Sobota, Veľká) cena za meter kulminuje v rozmedzí 90 – 110 eur. 


Prehľad lokalít a cien:

Lokalita Cena meter štvorcový v eurách
Veľká Lomnica 37 – 75
Veľká Lomnica – lokalita golf 100 – 120
Nová Lesná 50 – 120
Kvetnica 70 – 120
Mlynica 21 – 52
Batizovce 35 – 57
Veľký Slavkov 45 – 95
Gánovce 45 – 72
Spišská Teplica 45 – 105

„Ceny v tomto roku kulminujú na svojej obvyklej výške, v porovnaní s minulým rokom sú dokonca nižšie, ale len o pár eur. Avšak neplatí to pre každú oblasť, napríklad niektoré pozemky v Gánovciach išli hore približne o 5 eur,“ dodala realitná maklérka. Hodnota stúpla kvôli lukrativite – je to vyhľadávaná lokalita. Navyše tu boli dotiahnuté siete priamo na pozemok. „Pozemkov na výstavbu je čoraz menej, takže je možné, že ostávajúce budú mať stúpajúcu tendenciu, ak nepríde na trh nový developer s novými pozemkami,“ uzavrela Domčeková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM