Peter Handzuš Iné športy Šport Správy

Rallye Tatry bude tento rok o čosi skôr: Do kalendára si poznačte májový termín

S niekoľkými novinkami prichádza v tomto roku najstaršia automobilová súťaž na Slovensku Rallye Tatry.

Zdroj: Dnes24.sk

V poradí 46. ročník, s tradičným centrom v Poprade, sa bude konať v termíne 3. – 5. mája 2019. Súťaž pod hlavičkou organizátorov z AOS klub Poprad, zaradená do kalendára Majstrovstiev Slovenska v rally (MSR), sa pôjde ako dvojetapová rely. Posádky a diváci sa môžu tešiť aj na nové rýchlostné skúšky, ktoré svojou náročnosťou preveria pripravenosť štartového poľa. Tatranská rely je premiérovo zaradená pod hlavičkou Medzinárodnej automobilovej federácie FIA, v seriáli Central European Zone (FIA CEZ) – Majstrovstvá historických automobilov v rally 2019. Prinášame vám základné informácie o pripravovanom ročníku, ktorý opäť priláka do tatranského regiónu tisícky fanúšikov automobilových súťaží a vône benzínu.

Rallye Tatry sa konala v posledných rokoch koncom mája, predtým sa závere júla a výnimkou nebol ani októbrový termín. Tentoraz sa uskutoční už nezvyčajne skoro a to začiatkom mája. „Tento skorý termín bol vybraný v spolupráci so SAMŠ. Rovnako aj v susedných štátoch sa posunuli termíny konania jednotlivých rally o týždeň, dva dopredu. Podstatnou novinkou je, že pôjdeme dvojetapovú rely vo víkendových dňoch sobota a nedeľa. Každá etapa sa hodnotí v rámci slovenského šampionátu ako samostatné podujatie,“ povedal Stanislav Hanzeli, šéf organizačného výboru a riaditeľ Rallye Tatry.

Majstrovstvá historických automobilov

V Poprade budú bojovať o majstrovské body posádky na historických automobiloch v rámci FIA Stredoeurópskej zóny. „Usilovne sme bojovali o pridelenie centrálnej zóny, kde je podľa európskych pravidiel podmienkou konania dvojdňová rely. Nakoniec sme získali "historikov“, čo nás veľmi teší. Chceme sa posunúť po športovej stránke a zvýšiť kvalitu štartového poľa opäť vyššie. Predpokladáme účasť zhruba dvadsiatich posádok europských historikov,“ uviedol Hanzeli.

Zdroj: Dnes24.sk

Mestský okruh aj nové úseky RS

Rallye Tatry 2019 sa pôjde v novom modeli sobota – nedeľa. No už v piatok 3. mája prebehne administratívne a technické preberanie, popoludní obľúbená autogramiáda popredných posádok v OC Forum a potom od 17. hodiny slávnostný štart na Námestí sv. Egídia v Poprade. V piatkový večer posádky ešte absolvujú obhliadku trate mestského okruhu v uliciach Popradu. V sobotu 4. mája čaká rely ostrý štart o 13. hodine. Naplánovaných je sedem známych rýchlostných skúšok v okolí Popradu a Šuňavy. Na sobotňajšiu noc je pripravený aj divácky atraktívny nočný mestský ohruh, ktorý štartuje o 22. hodine. V nedeľu 5. mája sa štartuje o 9. hodine a v itinerári nájdeme šesť rýchlostných skúšok na úplne nových úsekoch v novej oblasti. Prvá posádka sa objaví na cieľovej rampe umiestnenej pred OC Forum o 16.30 h. Trať meria celkom 521 km a obsahuje 12 rýchlostných skúšok v celkovej dĺžke 143 km.

Riaditeľstvo súťaže bude umiestnené opäť v priestoroch Národného tréningového centra (NTC) Slovenského futbalového zväzu v Poprade, servisnú zónu nájdeme na tradičnom mieste v areáli bývalých kasární na ulici 29. augusta na sídlisku Západ. „V servisnej zóne pripravujeme pre fanúšikov prekvapenie. Po oba víkendové dni bude k dispozícii rally trenažér. Pripravujeme aj zaujímavý sprievodný program. V spolupráci s mestom Poprad a jednotlivými školami prebehne štvrtý ročník výtvarnej súťaže pod názvom Nakresli Rallye a pripravujeme aj ďalšie akcie. Po minuloročnej úspešnej premiére pokračujeme v organizovaní 2. ročníka Green Rallye Tatry,“ povedal Stanislav Hanzeli.

Popri už spomínaných bojoch je tohtoročný ročník Rallye Tatry súčasťou týchto seriálov: Slovenský rally pohár (SRP), Majstrovstvá Slovenska v rally historických automobilov (MSR RHA), Rally legiend (RL) a Tatransko-Valašský pohár (TVP). „Tešíme sa, že pokračuje spolupráca s usporiadateľom úvodnej súťaže českého šampionátu vo Valašskom Meziříčí. Tento rok je Kowax Valašská rally Valmez premiérovo aj úvodnou súťažou slovenského šampionátu. Výsledkom obojstrannej spolupráce usporiadateľských štábov je tretí ročník Tatransko-Valašského pohára,“ dodal Stanislav Hanzeli, šéf organizačného výboru tatranskej rally.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM