Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Keď pinka v apríli nepinká, zamrzla jej bundička i perinka

Keď pinka v apríli nepinká, zamrzla jej bundička i perinka. To hovorí pranostika na dnes. Meniny má Milena. Malá oblačnosť. Teploty 13 až 18 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Keď pinka v apríli nepinká, zamrzla jej bundička i perinka
Foto: Jari Peltomäki / Zdroj: luontoportti.com

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 15 až 18 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 13 až 17 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 13 až 17 stupňov C.

Meniny má Milena

Ženské meno Milena má slovanský pôvod, vyskytuje sa na Slovensku pomenej a v preklade znamená „milá, milovaná“. Mileny sú vnímavé a veľmi citlivé, všetko sa ich dotýka. Majú vrodený zmysel pre poéziu a krásu. Zaujímajú sa väčšinou o umenie a páčia sa im výstredné šaty. Milenky sú dámy, ktoré sa rady nechávajú unášať životom „princeznej“, zbožňujú, keď ich niekto rozmaznáva.

Ich životná sila nie je celkom uspokojivá, prospeje im, ak viac relaxujú. V jedálnom lístku by im nemal chýbať cesnak. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr.

Šťastné farby nositeliek mena Milena sú biela a modrá. Ochranné rastliny podbeľ, kôpor a rasca, ochranné kamene tigrie oko a topás.

Stalo sa doma

1921– Narodil sa v Slovenskom Mederi (dnes Palárikovo) katolícky kňaz, básnik, prekladateľ a literárny kritik KAROL STRMEŇ, spoluzakladateľ Slovenského inštitútu v Clevelande, ktorý patril do druhej vlny Katolíckej moderny. Zomrel 15.10.1994 (uvádza sa aj 16. a 21. október).

1978 – Narodil sa v Partizánskom paraolympijský reprezentant v cyklistike, zakladateľ kampane „Na kolesách proti rakovine“ RADOVAN KAUFMAN. Získal zlatú medailu v cyklistických pretekoch na 1 km s pevným štartom v olympijskom rekorde. Bol viacnásobným majstrom sveta. Zomrel 16.6.2003.

1960 – Národné zhromaždenie schválilo územnú reorganizáciu Československa a nové volebné zákony. Vzniklo 10 krajov a 108 okresov, z toho na Slovensku boli tri kraje a 33 okresov.

1999 – Národná rada SR prijala nomináciu 11 kandidátov, ktorí sa v priamej voľbe uchádzali o post prezidenta SR. Straníckymi kandidátmi boli Vladimír Mečiar, Ján Slota a Rudolf Schuster a občianskymi kandidátmi boli Magda Vášáryová, Ivan Mjartan, Michal Kováč, Juraj Švec, Juraj Lazarčík, Boris Zala, Ján Demikát a Július Kubík.

2003 – Európsky parlament (EP) schválil v Štrasburgu prijatie SR a ďalších deviatich krajín do Európskej únie (EÚ). Za vstup SR hlasovalo 521 poslancov, proti sa vyslovilo 21 a 25 sa hlasovania zdržalo.

2003 – Národná rada SR schválila zákon, na základe ktorého vzniklo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.

Stalo sa vo svete

1821 – Narodil sa francúzsky básnik, kritik, prekladateľ a esejista CHARLES BAUDELAIRE, priekopník symbolizmu v európskej literatúre. Autor známej básnickej zbierky Kvety zla. Zomrel 31.8.1867.

1747 – Bola vykonaná posledná poprava sťatím v Anglicku. Popraveným bol gróf Simon Fraser.

1938 – V Londýne (Veľká Británia) otvorili budovu Národnej galérie.

1940 – Nemecké vojenské jednotky bez vyhlásenia vojny zaútočili na Nórsko a Dánsko.

1942 – Na Filipínach kapitulovali americké jednotky. Na polostrove Bataan sa Japoncom vzdalo 75.000 amerických vojakov.

1963 – Na slávnostnom zhromaždení v Bielom dome udelil 35. americký prezident (1961–1963) John Fitzgerald Kennedy britskému premiérovi Winstonovi Spencerovi Churchillovi čestné občianstvo USA za jeho zásluhy v druhej svetovej vojne.

2005 – Britský následník trónu princ Charles, sa oženil s Camillou Parker Bowlesovou.

Skladba dňa

1959 – Narodil sa v Prešove populárny spevák a umelecký fotograf PETER NAGY, ktorý v 80. rokoch 20. storočia prerazil hitmi ako Profesor Indigo, Kristína alebo Psi sa bránia útokom.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM