Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 150 rokmi vydali nový branný zákon o povinnej vojenskej službe

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Keď v decembri mrzne, sneží, úrodný rok za tým beží.Meniny má Oto. Prevažne polooblačno. Teploty 0 až 5 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA:  Pred 150 rokmi vydali nový branný zákon o povinnej vojenskej službe
Foto: Rastislav Búgel

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 0 až –3 a najvyššie denné 2 až 5 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –1 až –6 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –1 až –5 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Meniny má Oto

Mužské meno Oto má nemecký pôvod a jeho význam je „ochranca majetku“. Nositeľov tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Otko, Otík, Otíček.

Otovia, ktorí oslavujú meniny 5. decembra, sú prevažne vyrovnaní a spokojní sami so sebou. Ak majú problémy, zbežne ich preletia a hneď vyriešia. Nezdržiavajú sa pritom detailmi. Ako študenti sú usilovní, svedomití a bodujú u učiteľov. Výrazný zmysel pre profesionálnu zodpovednosť predurčuje Otov na to, aby sa uplatnili napríklad ako obchodníci. Nositelia tohto mena sú duchaplní, citliví muži, silne pripútaní k domovu a verní rodinným tradíciám.

Sú životaschopní. Často riskujú, až prekročia hranice vlastnej odolnosti.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú zelená a biela. Ochranné rastliny palina a saturejka, ochranné kamene zafír a sardónyx – achát s bielymi a hnedými vrstvičkami.

Stalo sa doma

1361 – Uhorský kráľ Ľudovít I. udelil Modre mestské výsady.

1868 – V Rakúsko-Uhorsku vydali nový branný zákon, ktorým sa zaviedla všeobecná povinná vojenská služba na tri roky.

1930 – Narodil sa v Prešove vysokoškolský pedagóg a nestor slovenského poľovníctva PAVEL HELL, autor či spoluautor mnohých odborných kníh či publikácií ako napríklad Špeciálny chov zveri, Manažment poľovníctva, Nová príručka poľovníka, Nová príručka poľovníka do vrecka, alebo Encyklopédia poľovníctva. Zomrel 11.8.2009.

1941 – Narodil sa v Banskej Bystrici hudobný skladateľ, dirigent a klavirista IGOR BÁZLIK, autor populárnych piesní, šansónov a hudobných scénických diel.

1978 – Zomrel v Nitre hudobný skladateľ, textár a libretista PAVOL ČÁDY, významný skladateľ 40. a 50. rokov dvadsiateho storočia. Narodil sa 9.8.1911.

Stalo sa vo svete

1766 – Konala sa prvá aukcia v londýnskej sieni Christie's vo Veľkej Británii.

1812 – Napoleon I. Bonaparte opustil svoje porazené vojská v Rusku a vydal sa na spiatočnú cestu do francúzskeho Paríža.

1863 – Vo Veľkej Británii v časopise Bell's Life uverejnili prvé futbalové pravidlá.

1933 – Skončila sa prohibícia v USA, keď v štáte Utah prijali 22. dodatok k ústave, čím bolo prekročené kvórum 75 percent štátov.

1936 – V Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR) sa v Moskve konal VIII. zjazd sovietov, na ktorom schválili novú sovietsku ústavu, vypracovanú komisiou na čele s Josifom V. Stalinom.

1977 – Egypt prerušil diplomatické styky so Sýriou, Alžírskom, Líbyou a Jemenom.

2001 – Afganské protitalibanské politické skupiny podpísali dohodu o vytvorení dočasnej vlády na čele s paštúnskym vodcom Hamídom Karzajom.

2003 – V dôsledku teroristického útoku na preplnený vlak v oblasti Severného Kaukazu prišlo o život 41 osôb, 160 ďalších utrpelo zranenia.

Skladba dňa

1932 – Little Richard (vlastným menom Richard Wayne Penniman), Macon, Georgia, USA, spevák, skladateľ a klavirista. Patril k zakladateľom rock'n'rollu. Bol jedným z dvanástich detí Charlesa Pennimana, ktorý pôsobil ako kazateľ v štáte Georgia. So spevom začínal v kostole s rodinnou skupinou Penniman Singers. Mal pätnásť, keď odišiel z domu, predával na trhoviskách, vystupoval s putovnou estrádou. Prvé nahrávky realizoval na začiatku päťdesiatych rokov. V septembri 1955 mal prvý veľký hit, skladbu Tutti Frutti. Tú potom prevzalo viacero interpretov, medzi nimi Elvis Presley. V apríli 1956 mal hit Long Tall Sally, v marci 1957 ďalší Lucille. V marci 1957 vydal prvú LP platňu Here's Little Richard. Rokenrolly Little Richarda ovplyvnili viacero skupín, medzi nimi aj slávnych Beatles. Po vzore otca a deda sa aj Little Richard stal kazateľom. V roku 1993 dostal Cenu Grammy za celoživotné dielo. Na svojom konte má viac ako päť desiatok albumov a kompilácií, v rhythm & bluesovej hitparáde mal osemnásť skladieb, deväť z nich sa umiestnilo aj v popovej hitparáde. V roku 1986 ho uviedli do Rock and rollovej siene slávy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM