Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Prvý februárový deň prinesie občasné sneženie, meniny má Tatiana

S dnešným dňom je spojená pranostika: Čo veľký zameškal, to malý doháňa. Meniny má Tatiana. Zamračené, občasné sneženie a v nížinách dážď. Teploty 1 až 6 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Prvý februárový deň prinesie občasné sneženie, meniny má Tatiana
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 4 až 1 a najvyššie denné 3 až 6 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené a sneženie. Najnižšie ranné teploty 3 až –2 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené a sneženie. Najnižšie ranné teploty 3 až –1 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Meniny má Tatiana

Ženské meno Tatiana má latinský pôvod. Z prekladu nám voľne znie ako „ustanovovať, rozdeľovať“. Je obľúbené najmä na území krajín, kde sa hovorí po rusky a v ich okolí. Nositeľky oslovujeme Táňa, Táni, Tánička, Tatianka.

Tatiany, ktoré majú meniny 1. februára, na nás navonok pôsobia ako zasnené flegmatičky. V skutočnosti sa trpezlivo, nenápadne a s pozoruhodnou zdatnosťou dopracujú k svojmu cieľu. Majú neuveriteľnú pamäť a dokážu upútať svojím prejavom.

Nositeľky tohto mena sú iba málo ovplyvniteľné. Ak si niečo vezmú do hlavy, je ťažké nahovoriť ich na zmenu, lebo všetko vidia iba zo svojho uhla pohľadu. Myslíme si o nich, že sú chladné, ale sú len uzavreté. Priateľov si dôkladne vyberajú a svoje miesto v rodine nehľadajú ľahko. Úlohou rodičov je naučiť malé individualistky Tatianky, aby boli v prejavovaní citov otvorenejšie.

Ich naoko pevné zdravie je v skutočnosti dosť kolísavé. Povaha týchto žien celkove dobre zodpovedá tajuplnosti čučoriedky, ich rastlinnému totemu.

Obľúbené farby Tatiany sú fialová, modrá, ochranné kamene achát a perla.

Stalo sa doma

1918 – V Boke Kotorskej (Čierna Hora) sa začala vzbura 6000 rakúsko-uhorských námorníkov, z ktorých bolo veľa Slovákov.

1919 – Bol založený Československý Červený kríž (ČSČK).

1995 – Do platnosti vstúpila Asociačná dohoda o pridružení SR do EÚ.

1995 – Slovenská republika podpísala v Štrasburgu Rámcový dohovor o ochrane národnostných menšín. NR SR ratifikovala dohovor 21.6.1995.

2000 – Národná rada SR vyslovila súhlas so Zmluvou medzi Slovenskou republikou a Českou republikou o spoločnom postupe pri delení majetku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR).

2007 – Tretí mobilný operátor Telefónica O2 Slovakia, s.r.o., spustil na Slovensku svoju prevádzku.

2010 – Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) vyhlásila neobmedzený štrajk v súlade s Ústavou SR. Únia štrajk prerušila 3. februára toho roku.

Stalo sa vo svete

1587 – Anglická kráľovná Alžbeta I. podpísala rozsudok smrti nad škótskou kráľovnou Máriou Stuartovou. Po devätnásťročnom väznení ju 8.2.1587 na hrade Fotheringray popravili.

1917 – Nemecko vyhlásilo obnovenie neobmedzenej ponorkovej vojny (potápanie všetkých lodí bez výstrahy), malo pritom k dispozícii 150 bojaschopných ponoriek.

1946 – Maďarsko vyhlásili za republiku a prezidentom sa stal Zoltán Tildy.

1991 – Juhoafrický prezident Frederik Willem de Klerk oznámil v parlamente koniec politiky rasovej segregácie (apartheidu).

1999 – Skončilo sa používanie Morseovej abecedy v telegrafickej komunikácii. Nahradil ju komunikačný systém založený na satelitnom vysielaní.

2000 – Americkí vedci z Nového Mexika oznámili, že sa im podarilo objaviť pôvod smrteľného vírusu HIV. Vedci uviedli, že v roku 1930 opice (pravdepodobne šimpanzy), v západnej Afrike prvýkrát preniesli vírus na človeka.

Skladba dňa

1967 – Narodil sa Tibor Jediný, Trnava, hráč na klávesoch, gitare a skladateľ skupiny Exil. Táto formácia vznikla v roku 1991. Vo februári 1995 nahrali prvé skladby a v máji 1995 vydali prvý album Go Go. Na ňom bola aj pesnička Go Go Happy Go. Už prvý album skupiny bol veľmi úspešný a predaj prevýšil sumu 25 tisíc výliskov. Úspešná z tohto albumu bola aj skladba Holiday, ktorá v televíznej hitparáde Triangel získala tretie miesto za rok 1995. V júni 1996 nahrali druhý album I Want You. Aj tento album bol veľmi úspešný a predaj prevýšil hranicu 16 tisíc kusov. Na tomto albume bol aj známy hit Kamarát. V júni 1997 vyšiel ich tretí album We Can Do It. Od roku 2001 sa kapela venuje hlavne koncertnej činnosti v zahraničí. Tibor spolu s bratom Romanom sú spoluautormi piesní a producentmi debutového albumu finalistky tretej série Slovensko hľadá Superstar Dominiky Mirgovej aj ďalšej supestaristky Paulíny Ištvancovej.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM