Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Svetový deň bez tabaku bude horúci, meniny má Petronela a Petrana

Pranostika na dnes hovorí: "V máji všetko je v kvete, všetko sa veselí, i bača sa teší umytej puteri". Meniny má Petronela a PetranaPrevažne polooblačno, na severozápade prehánky alebo búrky. Teploty 24 až 29 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Svetový deň bez tabaku bude horúci, meniny má Petronela a Petrana
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Petronela a Petrana

Ženské mená Petronela, Petrana majú latinský pôvod a ich význam je „pochádzajúca z rodu Petroniov“. Nositeľky na našom území ojedinelých mien oslovujeme Petra, Petranka, Peťka, alebo Nela.

Petronely a Petrany, ktoré oslavujú spolu meniny 31. mája, sú vášnivé ženy. Emotívnosť a túžba konať ich väčšinou doženú k extrémnym rozhodnutiam. Majú ale vysoko vyvinutú sebaovládaciu schopnosť, čo im umožňuje čeliť vypätým situáciám. Sú veľmi inteligentné a schopné naplno sa obetovať. Majú aj vrodený cit pre diplomaciu.

Napriek skvelej vitalite by si mali dávať pozor na zdravie, a to najmä na žalúdok.

Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Obľúbené farby majú Petronely a Petrany oranžovú a medenú, ich ochranné rastliny sú vavrín, mak, nechtík, ochranné kamene topás, olivín a krištáľ.

Stalo sa doma

1863 – V Selciach pri Banskej Bystrici bol vysvätený Kostol sv. Cyrila a Metoda. Bol to prvý kostol na Slovensku zasvätený slovanským vierozvestom.

1902 – Narodil sa v Bratislave komunistický politik, predseda Komunistickej strany Slovenska (KSS) VILIAM ŠIROKÝ, ktorý patril k inšpirátorom a vedúcim činiteľom zinscenovaných a nepodložených obvinení proti tzv. buržoáznym nacionalistom. Zomrel 6.10.1971.

1918 – V Pittsburghu (USA) bola podpísaná tzv. Pittsburská dohoda o vytvorení spoločného štátu Slovákov a Čechov.

1970 – V peruánskych Andách zahynulo 14 československých horolezcov, keď ich tábor zasypala lavína kameňov uvoľnená silným zemetrasením.

Stalo sa vo svete

1970 – Pri zemetrasení v peruánskom severnom Huascaráne (7,9 stupňa Richterovej stupnice – dovtedy najničivejšie zemetrasenie na americkom kontinente) zahynulo takmer 70.000 osôb, asi 600.000 stratilo strechu nad hlavou, 20.000 ostalo nezvestných a 200 000 osôb sa zranilo. Najviac postihnuté boli andské mestá Yungay, Huaráz, Chimbote a okolité dediny.

2003 – Atentátnika Erica Roberta Rudolpha, ktorý v júli 1996 odpálil v Olympijskom parku v Atlante (USA) nálož a spôsobil smrť jednej ženy a zranenia viac ako stovky návštevníkov OH, sa americkej polícii podarilo zadržať v Murphy v štáte Severná Karolína. Zatknutý muž mal v roku 1997 odpáliť aj nálože pri ženskej klinike a istom klube pre homosexuálov v Atlante. Pátralo sa po ňom aj v súvislosti s útokom na ženskú kliniku v Birminghame v štáte Alabama z januára 1998. Rudolph patril odvtedy medzi 10 najhľadanejších páchateľov na zozname FBI.

2005 – Americký denník Washington Post zverejnil meno svojho informátora zo 70. rokov 20. storočia, ktorý pomohol odhaliť aféru Watergate. Bol ním vtedajší zástupca riaditeľa FBI Mark Felt.

2009 – Víťazom jubilejného 100. ročníka slávnych cyklistických pretekov Giro d'Italia sa stal ruský jazdec tímu Rabobank Denis Meňšov. Ten najrýchlejšie zvládol súhrnných 3456 km rozdelených do 21 etáp, pričom druhého v celkovom poradí, Taliana Danila di Lucu predstihol o 41 sekúnd. Z tretieho miesta sa tešil di Lucov krajan, vrchársky špecialista Franco Pellizotti.

2009 – Georga Tillera, lekára, ktorý dlhé roky vykonával potraty žien aj v pokročilom štádiu tehotenstva, zavraždili v kostole v meste Wichita v americkom štáte Kansas. Tiller patril medzi aktivistov za neskoré potraty žien a jedného z málo amerických lekárov, ktorý takéto zákroky vykonával. Pred jeho klinikou sa od roku 1993 opakovane uskutočňovali protesty. Pri jednom z nich Tillera postrelili a zranili.

Skladba dňa

1948 – John Bonham (vlastným menom John Henry Bonham), Redditch, Worcestershire, UK, hráč na bicích nástrojoch hard-rockovej skupiny Led Zeppelin. Táto formácia vznikla v septembri 1968, v januári 1969 vydali prvý album s názvom Led Zeppelin. Ešte v novembri 1969 vychádza veľmi úspešný album Led Zeppelin II, ktorý viedol americký aj anglický rebríček albumov. Rovnako úspešné boli pre skupinu 70. roky. Úspešné obdobie kapely skončilo skoro, keď 25. septembra 1980 John Bonham zomrel. Deväť štúdiových albumov vydali Led Zeppelin do septembra 1980. Okrem debutového Led Zeppelin a deviateho Coda sa všetky ostatné dostali na prvé miesto. Po devätnástich rokoch, keď predtým koncertovali v máji 1988, sa 10. decembra 2007 zišla na pódiu v londýnskej O 2 Aréne pôvodná trojica Page, Plant a Jones, za bicími bol Jason Bonham, syn bubeníka pôvodnej zostavy Johna Bonhama. Pre 20 tisíc divákov, ktorí mali šťastie a dostali vstupenky, to bol skvelý zážitok. Koncert pod názvom Celebration Day vyšiel na CD a DVD v novembri 2012.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM