Ľubomír Hudačko Správy

Referendum v Poprade: Dá sa ešte žiadať o preukaz a voliť mimo trvalého pobytu?

Ak potrebujete hlasovací preukaz do sobotného referenda, ešte stále oň môžete požiadať. Kedy je hraničný termín?

Ilustračný obrázok k článku Referendum v Poprade: Dá sa ešte žiadať o preukaz a voliť mimo trvalého pobytu?
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

V sobotnom referende (21. januára) od 7:00 hod.do 22:00 hod. sa budú môcť ľudia vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy. Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.

Na referendum sa pripravuje aj mesto Poprad. Voliť môžu aj tí, čo majú trvalý pobyt v Poprade, ale v deň konania referenda nebudú môcť hlasovať v mieste trvalého pobytu vo volebnom okrsku, v ktorého zozname sú zapísaní.

„V takom prípade volič môže požiadať mesto Poprad o vydanie hlasovacieho preukazu. To na základe žiadosti voličovi vydá hlasovací preukaz a zo zoznamu voličov ho vyčiarkne s poznámkou o vydaní hlasovacieho preukazu. Hlasovací preukaz oprávňuje na zápis do zoznamu voličov v ktoromkoľvek volebnom okrsku. Volič ho môže požiadať o osobne najneskôr 20. 1. 2023 v úradných hodinách. Hlasovací preukaz bude vydaný bezodkladne,“ vysvetľuje popradská radnica.

Kompletný rozpis volebných miestností utvorených podľa jednotlivých ulíc, nájdete TU.

Volič dostane jeden hlasovací lístok s referendovou otázkou, kde zakrúžkuje odpoveď „áno“ alebo „nie“. Zakrúžkovať môže len jednu odpoveď, inak je lístok neplatný.

Vo volebnej miestnosti potrebuje predložiť občiansky preukaz. Ak hlasuje inde ako v mieste trvalého pobytu, potrebuje aj hlasovací preukaz.

Hrozí aj pokuta

Po úprave lístka ho musí volič vložiť do obálky a následne do volebnej schránky. Ak sa pomýli, okrsková volebná komisia mu vydá za nesprávne upravený lístok iný.

Nesprávne upravený hlasovací lístok vloží volič do schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov.

Ak nesprávne upravený hlasovací lístok neodloží do určenej schránky, hrozí mu pokuta 33 eur.

Infolinka pre voličov

S otázkami o referende sa môžu občania obrátiť na informačné linky Ministerstva vnútra (MV) SR. Až do piatka (20. 1.) sú k dispozícii denne od 7.30 do 15.30 h.

V deň konania referenda, v sobotu (21. 1.), môžu občania zavolať od 7.00 do 22.00 h. Telefónne čísla sú 02/48592317 a 02/48592312.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac správ z Popradu a okolia:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM