Monika Gécziová Samospráva

Skvelá správa pre fanúšikov ekologickej dopravy a športu: V Poprade si budeme môcť požičiavať bicykle

Od začiatku augusta sa aj Poprad zaradí medzi mestá, ktoré podporujú rozvoj športovania svojich obyvateľov a zároveň sa snažia dbať na životné prostredie, a to zavedením služby, v rámci ktorej si budú môcť Popradčania i návštevníci mesta zapožičať na určitý čas bicykel.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá správa pre fanúšikov ekologickej dopravy a športu: V Poprade si budeme môcť požičiavať bicykle
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Mesto Poprad je od 1. augusta pripravené v spolupráci so spoločnosťou Antik Telecom Košice zaviesť u nás skúšobnú prevádzku požičiavania bicyklov, tzv. bikesharing. Informoval o tom primátor mesta Poprad Anton Danko na štvrtkovom (13.6.) zasadnutí mestského zastupiteľstva s tým, že do prevádzky bude na začiatku skúšobne zaradených 65 bicyklov vybavených zariadením GPS.

Vďaka mobilnej aplikácií bude možné zistiť miesto, kde si bicykel možno požičať, vrátiť ho bude možné na ktoromkoľvek verejne dostupnom mieste. Požičiavanie bude časovo obmedzené na minúty až hodiny a bicykle budú k dispozícii sedem dní v týždni v predpokladanom hlavnom prevádzkovom období marec až október. Suma, za ktorú sa budú bicykle požičiavať zatiaľ určená nie je, ale primátor je presvedčený, že suma nebude vyššia ako dve eurá.

„Bicykle budú rozmiestnené na tých najznámejších miestach, ako Aquacity, OC Forum, Zimný štadión, Aréna, v niektorých mestských častiach. Uvidíme, čo ukáže prax. Verím tiež, že Popradčania nám neurobia hanbu a nebudú tieto bicykle poškodzovať,“ uviedol Danko a dodal, že mesto Poprad sa na projekte nebude podieľať finančne a jeho jedinou úlohou bude vybrať lokality odporúčané na zaparkovanie bicyklov, ktoré označí mobilným stĺpikom a zabezpečí verejný poriadok v súvislosti s prevádzkou bikesharingu.

Projekt požičiavania bicyklov podporili všetci poslanci mestského zastupiteľstva, ktorým sa táto myšlienka pozdáva. „Verím, že táto služba prispeje k atraktívnosti nášho mesta. Verím, že tak ako ľudia využívajú sieť cyklochodníkov, budú využívať aj toto,“ skonštatoval poslanec Ondrej Kavka, s ktorým súhlasí aj poslanec Marián Barilla: „Verím, že tento projekt bude úspešný a ľudia si ho budú vážiť“.

foto: ilustračné

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM