Šport

Spomíname na hokejovú legendu: Pred siedmimi rokmi zahynul hokejista Pavol Demitra

Čas sa nedá zastaviť. Siedmeho septembra si pripomíname sedem rokov od tragického pádu lietadla hokejového klubu Lokomotiv Jaroslavľ.

Ilustračný obrázok k článku Spomíname na hokejovú legendu: Pred siedmimi rokmi zahynul hokejista Pavol Demitra
Zdroj: TASR

Let do hlavného mesta Minska na úvodný zápas nového ročníka Kontinentálnej hokejovej ligy 2011/12 napokon pre hokejistov Lokomotivu Jaroslavľ bežným nebol.

Takto pred siedmimi rokmi sa Jak-42, na palube s celým tímom Lokomotivu vrátane vtedy 36-ročného Pavla Demitru, krátko po vzlietnutí zrútil na zem. O život prišlo 44 pasažierov, väčšina hokejistov, prežil len palubný inžinier.

Za tragédiou, ktorá sa radí medzi najväčšie v histórii športu, stálo na základe vyšetrovania mimovoľné brzdenie pilota pri štarte.

Hovorí sa, že posádka nebola dostatočne vycvičená i to, že jeden z pilotov bol pod vplyvom liekov.

Vyšetrovatelia navyše zistili, že jeden z manažérov spoločnosti Jak Servis nemal právo poslať posádku na let, keďže tá nedisponovala dostatočným oprávnením.

Veľký obľúbenec

Rodák z Dubnice Pavol Demitra sa narodil 29. novembra 1974 v Dubnici nad Váhom, športovú kariéru ale začal naplno rozvíjať až v trenčianskej Dukle. Tu si hokejoví odborníci z celého sveta všimli veľký talent, skvelú techniku, predvídavosť, chytrosť a hokejový um, šikovný center sa okamžite zaradil medzi opory.

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

V roku 1993 prišla premiéra v najprestížnejšej súťaži sveta. Populárny Demo sa v NHL postupne predstavil vo farbách Ottawy, St. Louis, Minnesoty, Los Angleles a Vancouvru. Na konci úspešnej kariéry v profilige mal za 16 sezón na konte 941 zápasov, v ktorých nazbieral 327 gólov a 500 asistencií. Jeho jediný ročník v KHL priniesol bilanciu 72 duelov, 24 presných zásahov a 56 gólových prihrávok.

Škola aj štadión

V drese slovenskej reprezentácie sa zúčastnil šiestich svetových šampionátov, v 2003 sa tešil z bronzovej medaily, na MS 2011 v Bratislave zastával funkciu kapitána. V roku 2010 siahal aj na olympijský kov, ale Slováci napokon podľahli v boji o 3. miesto Fínom.

S manželkou Majou otec Lucasa a Zary sa v priebehu rokov stal veľkým obľúbencom u fanúšikov, jeho uvoľnená kamarátska povaha, hokejové zručnosti a zmysel pre fair-play boli dôvodom, prečo ho rešpektovali a uznávali zástupy priaznivcov i súperov.

Demitrova tragická smrť zasiahla celé Slovensko. V rodnej Dubnici po ňom pomenovali Základnú školu, v Trenčíne nesie jeho meno zimný štadión.

Zdroj: Dnes24.sk
Pavol Demitra
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM