Martin Sýkora Samospráva

Súťaž na projekt rozhľadne na Kvetnici: Zatiaľ viac otázok ako odpovedí

Prvá vyhliadková veža v Poprade by mala pribudnúť nad Kvetnicou, v lokalite Zámčiska - magistrát vyhlásil architektonickú súťaž, o ktorú je zatiaľ veľký záujem.

Ilustračný obrázok k článku Súťaž na projekt rozhľadne na Kvetnici: Zatiaľ viac otázok ako odpovedí
Zdroj: Dnes24.sk

Poprad chce prvú rozhľadňu lokalizovať na Zámčisku. Miesto už opustili archeológovia, ktorí tu vykonávali archeologický prieskum. Na otázku, ako bude vyzerať vyhliadková veža, odpovie víťaz vypísanej súťaže.

„Verejná anonymná architektonicko-konštrukčná súťaž návrhov na riešenie vyhliadkovej veže na vrchu Zámčisko vstupuje do ďalšej fázy. Mesto Poprad v zmysle súťažných podmienok vyhlásenej súťaže „Vyhliadková veža Kvetnica" zverejnilo na webovej stránke mesta Poprad www.poprad.sk odpovede na otázky k vysvetleniu súťažných podmienok, doručené v lehote na komunikáciu s účastníkmi do 07.11.2016 do 14:00 hod.“ informoval komunikačný manažér popradského magistrátu Marián Galajda.

Súťaž je v plnom prúde. Záujem prejavili nielen Slováci, ale aj susedia z Čiech, kde sú rozhľadne tradičnou súčasťou miestneho koloritu. Najčastejšie otázky smerujú k jame archeologického prieskumu, veľkosti pôdorysu a charakteru lokality. Vyberáme niektoré zaujímavosti z odpovedí na otázky súťažiacich:

Pôdorysné rozmery pozemku rozhľadne sú 13×13 metrov.

Výkopová jama po archeologickom prieskume bude zasypaná.

V rámci archeologického výskumu na Zámčisku bolo nájdené:

  • z 15. storočia: jeden pár železných ostrôh, hlinený gotický pohár zdobený vkolkovaným ornamentom, železné lyžice, brániky, podkovy, nožíky, zubadlá z konského postroja, úlomok z kosáku, klince, ráfy z kolies vozov, závlačky
  • z mladšej alebo neskorej doby kamennej: obsidiánový čepeľový nožík
  • zo staršej doby železnej: keramika a hlinený praslen
  • z mladšej až neskorej doby bronzovej, resp. zo staršej doby železnej: kruhová bronzová náušnica

V rámci súťažných podmienok sa dáva na zváženie (nie ako podmienka) možnosť zakomponovania expozície prezentujúcej archeologické nálezy z predmetnej lokality – nie samotných originálov archeologických nálezov, ale ich prezentáciu grafickou a popisnou formou, napr. fotografiami, nákresmi, opisom nálezov a pod.

Zverejnené súťažné pomôcky nie je možné z technických príčin dodatočne upravovať ani meniť.

„Podľa podmienok súťaže musí výška veže poskytovať kvalitný výhľad na všetky svetové strany. O výsledku rozhodne súťažná porota, zložená zo zástupcov mesta Poprad a stavovských organizácií, Slovenskej komory architektov a Slovenskej komory stavebných inžinierov,“ dodal Galajda. Termín na odovzdanie súťažných návrhov je 6. decembra do 14:00 hod.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM