Monika Vengrínová Rôzne

Tisícky mladých vyjdú z kostolov do ulíc: Poprad bude žiť stretnutím mládeže

Do Národného stretnutia mládeže ostáva ešte päť mesiacov. Napriek tomu sa na túto jedinečnú udalosť zaregistrovalo už viac ako tisíc mladých ľudí z celého Slovenska i zo zahraničia. Organizátori majú ambíciu, aby Poprad týmto stretnutím skutočne žil.

Ilustračný obrázok k článku Tisícky mladých vyjdú z kostolov do ulíc: Poprad bude žiť stretnutím mládeže
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Cieľom Národného stretnutia mládeže P15 je umožniť mladým ľuďom stretnutie s Kristom v mladej Cirkvi, zažiť spoločenstvo mladých medzi sebou, okolo svojich pastierov, ako aj roznietiť v nich túžbu „vychádzať zo seba“ a prinášať evanjelium do sveta,“ objasnil jeden z organizátorov podujatia Michal Lipiak.

Na Slovensku sa prvýkrát Národné stretnutie mládeže konalo pred dvoma rokmi v Ružomberku. Tento raz sa organizátori rozhodli pre Poprad, pričom pri výbere mesta zohrala úlohu hala – Aréna Poprad, doprava, politické a cirkevné zázemie mesta i možnosti, ktoré ponúka. Práve v popradskej Aréne bude gro podujatia. Sväté omše sa budú konať v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie a záverečná omša bude pod holým nebom, priamo na Nám. sv. Egídia. Tam sa zároveň v sobotu uskutoční i tzv. Expo povolaní s približne päťdesiatkou reholí.

Pomôcť môžu i dobrovoľníci

„Chceme, aby toto stretnutie bolo stretnutím so živým Kristom, pretože na tom stojí celá naša viere a kresťanský život. Budeme preto prítomní v celom meste. Nechceme sa zavrieť do haly a tam mať svoj program, chceme vyjsť z kostolov do ulíc,“ uviedol Ondrej Chrvala, tajomník Rady pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

Registrácia na podujatie bola spustená 15.januára a do dnešného dňa sa zaregistrovalo už viac ako tisíc mladých ľudí. Registrovať sa bude v troch fázach, pričom čím skôr, tým bude lepšia cena. Registrovať sa môžu i dobrovoľníci, z ktorých organizátori chcú počas prípravného týždňa pred stretnutím vytvoriť akúsi rodinu.

Postupné odhaľovanie programu

Pre registrovaných účastníkov podujatia bude zabezpečená strava i ubytovanie v telocvičniach, ale i v rodinách. „Nakoľko Národné stretnutie mládeže nadväzuje na Svetové dni mládeže, chceme ponúknuť ubytovanie i v rodinách. To znamená, že popradské rodiny budú oslovené, aby prijali mladých pútnikov z celého Slovenska,“ ozrejmil riaditeľ Komisie pre mládež v Spišskej diecéze Marek Uličný.

Práve registrácia zabrala organizátorom najviac času, aktuálne pracujú na ďalších organizačných veciach. „Aktuálne máme rozbehnuté ozvučovanie, pripravujú sa účinkujúci. Máme už pozvaných dosť veľa hostí, takže sa dá povedať, že program je už viac-menej vyskladaný. Odhaľovať ho ale budeme postupne,“ prezradila Marika Janusová, administrátorka Rady pre mládež a univerzity KBS s tým, že samozrejmosťou budú i rôzne sprievodné aktivity. Hymnu národného stretnutia zložila a osobne ju príde zaspievať Sima Martausová.

Pozvania od kňazov z celého Slovenska

Na stretnutie bude v rámci Spišskej diecézy mladých ľudí pozývať biskup Štefan Sečka, s ktorým sa mládež stretne v nedeľu 29.marca v Spišskej Kapitule. Podujatie chcú organizátori dostať do povedomia mladých i zbierkou, v rámci ktorej sa budú predávať rôzne upomienkové predmety. Pozývať budú i kňazi v jednotlivých farnostiach po celom Slovensku.

Predprípravou na Národné stretnutie mládeže je desať mesačná príprava s názvom Čistý rok, nakoľko jeho témou je „Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha“. Každý mesiac tak vychádza katechéza, ktorá sa dostáva do mládežníckych spoločenstiev, stretnutí, katechétom do škôl a pod.

O Národnom stretnutí mládeže sme písali aj tu: Do Popradu zavítajú tisícky mladých: Stane sa miestom Národného stretnutia mládeže

Čítajte tiež: Budúci rok bude v Poprade veľké stretnutie mládeže. Čo prezradili organizátori?

Tlačová konferencia k Národnému stretnutiu mládeže v Poprade
9
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM