Monika Gécziová Rôzne

Učiť sa správať ekologicky už od detstva: V hranovnickej základke žiaci vybudovali malý ekosystém

Základná škola v Hranovnici sa úspešne zaradila medzi desať škôl z celého Slovenska, ktorým záleží na našej planéte. V rámci projektu vybudovali záhradné jazierko i nádrž na zachytávanie dažďovej vody a vysadili dreviny.

Ilustračný obrázok k článku Učiť sa správať ekologicky už od detstva: V hranovnickej základke žiaci vybudovali malý ekosystém
20
Galéria
Zdroj: ZŠ Hranovnica

Desať základných škôl z celého Slovenska sa úspešne zapojilo do projektu s názvom „klíma nás spája“, v rámci ktorého sa žiaci majú vzdelávať o problémoch klímy a možnostiach pomoci našej planéte, aby negatívne dopady na ňu boli čo najmenšie. Uviedol to učiteľ Lukáš Chovan, ktorý je v Základnej škole (ZŠ) Hranovnica za projekt zodpovedný.

Práve preto, podľa jeho ďalších slov, vybudovali v areáli školy tzv. klimatický prvok založený na prírodnom a ekonomickom využití dažďovej vody. V školskej záhrade im tak vzniklo záhradné jazierko a nádrž na zachytávanie dažďovej vody a tiež vysadili rôzne druhy drevín.

Niekoľko učiteľov a pätnásť šikovných piatakov a šiestakov si tak dalo celodennú brigádu, v rámci ktorej vybudovali dlho plánovaný projekt. „K odkvapovej rúre sme osadili tisíclitrovú nádrž a v strede parku sme vybudovali tisíclitrové jazierko. Nádrž sme prepojili s jazierkom hadicou, ktorá pretláča zachytenú dažďovú vodu do jazierka, prípadne sa bude používať na polievanie rastlín,“ vysvetlil Chovan s tým, že do okolia jazierka a do školskej záhrady vysadili rôzne druhy drevín, ako borievky, tisy, vŕby, bazu čiernu, orgován, javor mliečny, jarabinu vtáčiu či zlatý dážď.

„Naším pedagogickým cieľom bolo vytvorenie malého ekosystému, ktorý bude slúžiť ako pomôcka na vyučovanie prírodovedných predmetov. Nakoľko voda v jazierku priláka rôzne druhy vtákov a vlhkosť, tráva a tieň drevín rôzne druhy hmyzu a obojživelníkov, myslím, že sa nám to podarilo,“ dodal na záver pedagóg.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM