Miroslav Pomajdík Kultúra

V Levoči ukončili prvú etapu obnovy oltára Majstra Pavla: Na budúci týžden zmizne aj lešenie

Reštaurátori dnes ukončili rekonštrukčné práce na architektonickej a sochárskej výzdobe oltárneho nadstavca Hlavného oltára v Kostole sv. Jakuba v Levoči, ktorého autorom je Majster Pavol z Levoče. Práce trvali približne rok. Na budúci týždeň zmizne lešenie, ktoré využívali reštaurátori pri práci.

Ilustračný obrázok k článku V Levoči ukončili prvú etapu obnovy oltára Majstra Pavla: Na budúci týžden zmizne aj lešenie
Zdroj: TASR

„Počas vianočných a novoročných sviatkov tak budú môcť návštevníci i veriaci toto dielo obdivovať bez lešenia i bez plachty, na ktorej bol oltár vyobrazený,“ upozornil riaditeľ Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči Ivan Tkáč.

Reštaurovanie za 123 000 eur

K rekonštrukcii vrchnej časti oltára sa prístupilo aj z toho dôvodu, že posledné takéto práce boli vykonané pred 60-timi rokmi bratmi Kotrbovcami. Reštaurátori najprv odstránili prach a potom pristúpili k náteru častí oltára tarpentínom. „Rozpúšťadlom sa odstránili mladšie zásahy a bežné povrchové nečistoty, potom sa tekutým striebrom vyplnili čierne stopy a poškodené časti a tie sa na koniec nastriekali zlatou glazúrou,“ vymenúva reštaurátor z ORA Levoča Juraj Maták.

Pre reštaurátorov ostávajú naďalej záhadou písmená a obrazce na zadnej strane oltára. „Doteraz sa nám nepodarilo zistiť, čo znamenajú, ostáva to záhadou pre ďalšie generácie,“ konštatoval Tkáč. Práce na oltári vyšli na 123 000 eur. Z tejto čiastky 80 000 eur hradil Rímskokatolícky farský úrad v Levoči a Messerschmittova nadácia prispela viac ako 40 000 eur. Na najbližších 100 rokov by mala byť väčšia vrchná časť oltára podľa Tkáča zachránená.

Druhá etapa začne po troch kráľoch

S realizáciou druhej etapy rekonštrukcie sa začne po troch kráľoch, jej súčasťou bude obnova oltárnej skrine tabuľových malieb, predele, ktorej súčasťou je aj Posledná večera, a tiež sochárskej výzdoby v skrini. Financie na druhú časť rekonštrukčných prác, ktoré sa odhadujú na 176 000 eur, poskytne Messerschmittova nadácia. „Tá prvá časť bola náročnejšia na drobné prvky a detaily, druhá časť, oltárna skriňa, tam sú zase celistvejšie plochy. Problém však bude s troma hlavnými sochami, ktoré sú veľké a bude s nimi ťažká manipulácia. Ale tie úkony sú v podstate vždy rovnaké, očistiť, vytmeliť, vyretušovať,“ doplnil Maták.

Naposledy Hlavný oltár Majstra Pavla z Levoče v Chráme sv. Jakuba, ktorý je najvyšším dreveným oltárom na svete, rekonštruovali začiatkom 50. rokov 20. storočia bratia Kotrbovci. Tí ho v podstate zachránili pred úplným zničením.

Rekonštrukcia hlavného oltára v Levoči
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM