Martin Sýkora Rôzne

V Poprade a v Tatrách bude plno vedcov a vedátorov: Od meteoritov k inováciám

Už tento piatok 28. septembra prinesie Európska noc výskumníkov vedu a výskum bližšie k širokej verejnosti, a to v piatich mestách po celom Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade a v Tatrách bude plno vedcov a vedátorov: Od meteoritov k inováciám
20
Galéria
Zdroj: OZ SOVVA

Európska noc výskumníkov

Aj tento rok sa podujatie uskutoční v priestoroch nákupného centra v Poprade, kde návštevníci nájdu 14 vedeckých stánkov. V nich sa dozvedia, okrem iného, že hippokampus nie je žiadny špeciálny druh hrocha, ale časť mozgu, vďaka ktorej si túto informáciu zapamätajú. Chemici z prešovskej Univerzity P. J. Šafárika budú doslova čarovať s vodou a študenti zo Žilinskej univerzity predstavia inovatívny systém posilňovača riadenia, ktorý by už onedlho mohol byť súčasťou našich áut. „Návštevníci si budú môcť pozrieť nielen prototypy oblečenia, ktoré odpudzuje kliešte, ale aj, ako to vyzerá v televíznom štúdiu. Na vlastnej koži si budú môcť vyskúšať prácu moderátora, režiséra či kameramana, zahrať sa na podnikateľa či overiť si jednoduché fyzikálne zákony,“ uviedla za organizátorov Miroslava Ingrová.

Od rána do večera budú na zvedavé otázky návštevníkov odpovedať vedci z Astronomického ústavu SAV, študenti a vyučujúci z viacerých slovenských univerzít, ako aj zástupcovia ďalších výskumných ústavov a vedeckých inštitúcií nielen spod Tatier. „V každom z nás sa skrýva malý zvedavec, ktorý túži objavovať svet, preto je mottom tohto ročníka vedecko-popularizačného festivalu „Výskumníci v nás“. Chceme návštevníkom ukázať, že každý z nás je vo svojej podstate vedcom a nezáleží na tom, či máme na sebe biely plášť a po ruke špeciálne vybavenie. Základným nástrojom vedca je totiž len jeho zvedavosť a chuť objavovať nepoznané,“ vysvetľuje Petra Lipnická, predsedníčka správnej rady o. z. Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA).

Zdroj: OZ SOVVA

O tom, čo nám spadne z neba

Astronomický ústav SAV organizuje pri príležitosti 75. výročia začatia pozorovaní na hvezdárni na Skalnatom Plese medzinárodnú konferenciu. Jej súčasťou bude prednáška pre verejnosť o meteoritoch, meteoroidoch, asteroidoch a kométach. „Pozorovanie týchto vesmírnych objektov tvorilo a tvorí jednu z hlavných náplní hvezdárne na Skalnatom Plese,“ vysvetlil Ľubomír Hambálek z Astronomického ústavu SAV. Prednášať bude v slovenčine odborník doc. RNDr. Juraj Tóth, PhD. z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Je spoluautorom unikátnej siete meteorických celooblohových kamier, ktoré sú rozmiestnené po celom svete – v Čile, na Kanárskych ostrovoch, ale aj doma na Slovensku a inde v Európe.

Prednáška sa bude konať v piatok 28.9.2018 a začne o 17:00 v priestoroch MsÚ Poprad (podľa záujmu v malej alebo veľkej zasadačke) a bude priestor aj na otázky verejnosti. Prednáška sa zároveň koná aj počas noci výskumníkov. Pozývame všetkých milovníkov astronómie a tiež záujemcov o diane na nočnej oblohe.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM