Martin Sýkora Samospráva

V Poprade pribudne ďalšia kruhová križovatka: Pri nemocnici príde k zmene

V Poprade pribudne ďalšia kruhová križovatka, mesto totiž pripravuje výstavbu kruhového objazdu spájajúceho ulice Banícku a Joliota Curie pri nemocnici.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade pribudne ďalšia kruhová križovatka: Pri nemocnici príde k zmene
3
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Kritická situácia na križovatke nastáva najmä v ranných a popoludňajších hodinách, keď sa ľudia vracajú z práce. Vedenie mesta tvrdí, že mu prepočty na kruhovú križovatku vychádzajú tak, aby stavalo na vlastných pozemkoch. Celá križovatka je dimenzovaná so štyrmi ostrovčekmi s osvetlenými priechodmi pre chodcov.

Čím skôr, tým lepšie

K realizácii stavby chce mesto pristúpiť čo najskôr, momentálne je vo fáze prípravy projektovej dokumentácie. V stredu sa začalo s obnovou cestného mosta na Francisciho ulici a táto rekonštrukcia, ktorá potrvá štyri mesiace, súvisí aj so spomínanou križovatkou. O križovatke viackrát hovoril predseda Klubu nezávislých poslancov Štefan Pčola, ktorého aktivita poslaneckých kolegov i vedenia mesta potešila.

„Som veľmi rád, že prichádza na naše slová a návhry. Riešenie križovatky pri nemocnici sme navrhovali dávno. Teší ma, že sa pri hlasovaní o schvaľovaní peňazí na tento projekt pridali aj ostatní poslaneckí kolegovia,“ uviedol Pčola.

„Hneď ako tento most dokončíme, pustíme sa do ďalšej stavby. Náklady chceme dostať pod 150 000 eur. Môže prísť k vyvolanej investícii v rámci prekládky inžinierskych sietí, ja verím, že sa to nestane a podarí sa to zrealizovať v rámci plánovanej sumy, ktorú máme schválenú v zastupiteľstve,“ doplnil viceprimátor Igor Wzoš.

Foto: Martin Sýkora

Problém na Juhu

Ďalšie dva kruhové objazdy, jeden menší a jeden väčší, by mali vyriešiť dopravu aj v ďalších mestských častiach, konkrétne medzi sídliskami Starý a Nový Juh. V tomto prípade pôjde o združenú investíciu samosprávy a investora, spoločnosti Slovnaft, ktorá chce na tomto mieste postaviť benzínovú pumpu. Poslanci Mestského zastupiteľstva na tento zámer schválili 400 000 eur, celková cena realizácie projektu sa odhaduje na viac ako 1,15 milióna eur. „Kruhové objazdy, spájajúce sídliská Juh 3, 5 a 6 sú dôležité z pohľadu celkového riešenie dopravy v tejto časti mesta. Zároveň treba povedať, že v tejto chvíli nevyriešia všetky problémy dopravy sídliska, ale sú konečne začiatkom riešenia dopravnej infraštruktúry v meste,“ konštatoval Pčola s tým, že doprava sa stala jedným z najvážnejších problémov mesta. „Preto akákoľvek aktivita mesta je vítaná, ale žiaľ v tejto chvíli nesystémová a nekoncepčná,“ doplnil poslanec.

Foto: Martin Sýkora

Nový okruh

Prestavba križovatky, nachádzajúcej sa na ose cesty č. 1/66 v južnom sektore mesta, je zároveň súčasťou nasledujúcej realizácie južného dopravného obchvatu. „Chceme to zokruhovať cez Šrobárovu ulicu a práve zo spomínanej križovatky by šla odbočka na obchvat celého Juhu. V tých vnútroblokoch, ktoré sú uzavreté, žije asi 5000 ľudí a majú tam jednu prístupovú cestu pri novom kostole. To je obrovské riziko už z pohľadu bezpečnosti, čo sa týka záchranárskych zložiek,“ zdôraznil viceprimátor.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM