Martin Sýkora Správy

V projekte miestnej občianskej poriadkovej služby bude mesto pokračovať

Od začiatku tohto roka realizuje mesto Poprad projekt miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS), ktorá pracuje pod garanciou tamojšej mestskej polície (MsP).

Ilustračný obrázok k článku V projekte miestnej občianskej poriadkovej služby bude mesto pokračovať
Zdroj: TASR

Podľa náčelníka MsP Štefana Šipulu sa ukazujú priaznivé výsledky, projekt realizovaný v mestskej časti Matejovce potvrdzuje svoje opodstatnenie a samospráva v ňom bude pokračovať. Ministerstvo vnútra (MV) SR koncom augusta vyhlásilo novú výzvu zameranú na MOPS s cieľom podporiť komplexné poskytovanie takejto služby v obciach s prítomnosťou marginalizovanej rómskej komunity. „Mesto vypracovalo projekt a zaslalo ho rezortu vnútra. Je oveľa výhodnejší, lebo už zohľadňuje nárast minimálnej mzdy od roku 2019 a takisto je v ňom zakomponované financovanie päť percent od mesta a 95 percent zo štátneho rozpočtu," vysvetľuje Šipula s tým, že spolufinancovanie samosprávy je vo výške 7400 eur a nenávratný finančný príspevok štátu predstavuje takmer 141 000 eur na šiestich členov MOPS.

Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Projekt bude realizovaný od marca budúceho roka až do februára 2021 a nadväzovať má na ten doterajší. Primátor Popradu Jozef Švagerko zhodnotil, že ide o vydarenú aktivitu.

„Potvrdil nám to aj fakt, že pri kontrole MV SR po celom Slovensku sme dopadli veľmi dobre. Dokonca ideme príkladom a požiadali nás o vytvorenie pravidiel pre celé Slovensko,“ zdôraznil primátor a za úspech poďakoval celej MsP.

Najväčšie mesto pod Tatrami sa bude podieľať na tvorbe propagačného materiálu distribuovaného po celom Slovensku. „V Matejovciach funguje aj samotný okrsok mestskej polície, kde venujeme pozornosť tejto marginalizovanej skupine obyvateľstva. Máme tam zvýšený výkon hliadkovej služby príslušníkmi MsP, okrem ktorých tam pôsobia aj členovia MOPS," uzavrel Šipula.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM