Správy

V Tatrách ponúknu pre ľudí DESIATKY pracovných miest: Budú prevažne pre Ukrajincov

Obsadzovať sa budú pozície, ktoré sú dlhodobo voľné. Na burze práce bude asi desať zamestnávateľov z regiónu a ponúknu vyše 90 pracovných miest.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách ponúknu pre ľudí DESIATKY pracovných miest: Budú prevažne pre Ukrajincov
Zdroj: Dnes24.sk

Podnikatelia v cestovnom ruchu vo Vysokých Tatrách pripravili na piatok 6. mája v hoteli v Hornom Smokovci burzu práce. Ponúknu na nej desiatky miest, tento rok je zameraná predovšetkým pre záujemcov z Ukrajiny.

Pomoc Ukrajincom

„Cestovný ruch dlhodobo trpí nedostatkom pracovnej sily a zároveň chceme pomôcť Ukrajincom, ktorí do nášho regiónu utiekli pred vojnou. Podľa štatistík je ich v okrese Poprad okolo 1 200,“ zdôvodnila pre Tasr riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Rusnáková.

Viac správ z Popradu:

Verí, že ponukou práce dajú týmto ľuďom možnosť lepšie sa integrovať v regióne a prípadne sa osamostatniť. Viacerí utečenci si už prácu v Tatrách našli, na pracovnom trhu orientovanom predovšetkým na turizmus sú však stále desiatky neobsadených miest.

Záhradník či chyžná

„Aj cestovný ruch, ktorý je vlastne najväčším zamestnávateľom vo Vysokých Tatrách, chce takouto formou prispieť k ponuke práce. Pozície, s ktorými máme dlhodobý problém ich obsadiť, sú najmä chyžná, kuchár, čašník, akákoľvek pomocná sila a taktiež sú miesta ako údržbár či záhradník,“ doplnila Rusnáková s tým, že spätná väzba od Ukrajincov je pozitívna a na burzu prácu sa chystajú vo väčšom počte.

Väčšina zo zamestnávateľov ponúka k práci aj ubytovanie, čo je pre utečencov podľa Rusnákovej veľký a dôležitý benefit.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

„Dopyt po zamestnancoch z Ukrajiny je v Tatrách už dlhodobo, doteraz to bolo veľmi zložité a byrokratické, bolo treba čakať na rôzne povolenia a podobne. Teraz, ak majú ľudia štatút utečenca, zamestnať ich je oveľa jednoduchšie. Vítame, že štát zjednodušil nielen ich príchod na Slovensko, ale aj vstup na pracovný trh,“ skonštatovala Rusnáková.

Nemusia sa obávať

Zároveň ubezpečila miestnych, že sa nemusia obávať, že by im utečenci z Ukrajiny brali prácu.

Obsadzovať budú pozície, ktoré sú dlhodobo voľné. Na burze práce, ktorá sa začne o 13. hodine, sa zúčastní približne desať zamestnávateľov z regiónu a ponúknu záujemcom viac ako 90 pracovných miest. Prevažne ide o sezónne zamestnanie, Ukrajinci však budú mať po dohode možnosť získať aj trvalý pracovný pomer.

ilustračné foto

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM