Martin Sýkora Správy

V Tatrách prvý sneh: HZS upozorňuje turistov na zimné podmienky na horách

Čakalo sa to, možno nie tak skoro - Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje na zhoršené podmienky pre vysokohorskú turistiku vo Vysokých Tatrách.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách prvý sneh: HZS upozorňuje turistov na zimné podmienky na horách
7
Galéria
Zdroj: TASR

Šéf HZS Jozef Janiga uviedol, že v posledných dňoch pribudla na úrovni 1600 metrov nad morom a vyššie snehová pokrývka, ktorú silný vietor rozfúkal. „Snehová prikrývka je preto nerovnomerne rozložená, takže treba byť nanajvýš opatrný pri prechode po turistických chodníkoch,“ upozornil.

Na horách sa treba podľa neho pripraviť na zimné podmienky a tomu prispôsobiť aj svoju výstroj, oblečenie i obuv a vziať si so sebou teplé nápoje.

„Očakávame, že sa má vo štvrtok (27.9.) a v piatok (28.9.) cez deň otepliť, v noci sa však teploty budú pohybovať pod bodom mrazu. Rána na chodníkoch preto môžu byť veľmi šmykľavé a tým pádom aj nebezpečné. Zároveň dni sú kratšie, takže túru si treba naplánovať čo najskôr,“ zdôraznil Janiga. Podľa šéfa HZS nie sú snehové zrážky na horách v septembri ničím výnimočným, zvyčajne dokonca prichádzajú ešte o čosi skôr. „Máme skúsenosti, že vo Vysokých Tatrách nasneží aj v priebehu augusta, dá sa teda povedať, že tento rok prvý sneh také dva týždne mešká. Väčšinou sa do pár dní roztopí, verím, že to bude takto aj tento rok a ešte si na horách užijeme peknú jeseň,“ uzavrel Janiga.

Video: Archív TASR / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM