Martin Sýkora Rôzne

Vedeli ste, že nemocnica v Kežmarku má najkratšiu dobu čakania na urgente?

Potrebovať lekársku pomoc a čakať v rade pred dverami poznáte asi všetci. Nie je to nič príjemné, aj preto vyšiel rebríček, ktorý hovorí o tom kde a ako dlho sa čaká.

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste, že nemocnica v Kežmarku má najkratšiu dobu čakania na urgente?
Zdroj: Dnes24.sk

Stres a vypäté situácie

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, nezisková organizácia, má podľa inštitútu INEKO spomedzi hodnotených nemocníc najkratšiu dobu čakania pacienta privezeného záchrankou na urgentný príjem. „Zdravotná starostlivosť tu zahŕňa mnoho oblastí. Ku každému pacientovi musia mať naši lekári individuálny prístup v závislosti od jeho ťažkostí, diagnózy alebo veku. Práca na urgentnom príjme prináša i veľkú dávku stresu u zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa neraz stretávajú s agresiou a emocionálne vypätými situáciami,“ konštatoval riaditeľ kežmarskej nemocnice Viktor Halíř.

Zdroj: TASR

Je 11 minút veľa?

Celkové hodnotenie INEKO sa zameralo na vybrané ukazovatele, ako sú spokojnosť pacientov, kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti, náročnosť diagnóz, hospodárenie, transparentnosť, ale aj na priemernú dobu čakania pacienta privezeného záchrankou na urgentný príjem. Celoslovenský priemer zdravotníckych zariadení sa za rok 2017 dostal na úroveň 16,1 minúty.

Najrýchlejší je z tohto pohľadu zdravotnícky personál práve v kežmarskej nemocnici, kde sa priemerne čaká 11,4 minúty.

„Sme radi, že vďaka dobrej organizácii a zabezpečeniu dokážeme zlepšiť šancu pacientom pri urgentných stavoch prežiť rozhodujúce obdobie, od začiatku ťažkostí, do určenia diagnózy a nasadenia liečby,“ doplnil Halíř s tým, že ročne je na urgentnom prijme ošetrených takmer 2000 pacientov s rôznymi typmi diagnóz. Urgent využívajú hlavne pacienti s vážnymi a akútnymi zdravotnými ťažkosťami, predovšetkým s príznakmi pre typické zlyhávanie srdca, mozgovú mŕtvicu či náhlu brušnú príhodu, bolesť v hrudníku, stŕpnutie časti tela, ochrnutie alebo stratu vedomia. Urgentný príjem je k dispozícii aj pre pacientov v prípade hroziaceho anafylaktického šoku, po ťažkom úraze či dopravnej nehode. Halíř dodal, že pacienti, pre ktorých záchranu a neskoršiu kvalitu života je rozhodujúca každá minúta – napr. pri akútnom srdcovom kolapse či mŕtvici, majú najvyššiu prioritu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM