Simona Ivančáková Rôzne

Veľký palec hore pre chatára Petrasa: To, čo dokázal v tejto snehovej mizérii, hraničí priam so zázrakom!

Aj napriek nedostatku prírodného snehu na horách sa aj tento rok podarilo vytvoriť pri Rainerovej chate jedinečné dielo. Postaral sa o to tamojší chatár Peter Petras. Ten uviedol, že pri takejto snehovej mizérii to hraničí priam so zázrakom.

Ilustračný obrázok k článku Veľký palec hore pre chatára Petrasa: To, čo dokázal v tejto snehovej mizérii, hraničí priam so zázrakom!
Zdroj: TASR

Zhŕňať sneh na jednu veľkú kopu začal ešte začiatkom decembra a postupne z nej tvoril betlehem, ktorého kompozícia sa už roky nemení a sochy sú rovnaké. Stavba je široká cez štyri metre s hĺbkou tri metre a vysoká 3,3 metra. Najväčšie problémy počas výstavby chatárovi spôsobovali jednak dosť vysoké teploty počas decembra i dážď.

„Kopu, ktorú sme si nazhŕňali, sme museli pozakrývať drevenými panelmi, plachtou, čo nám celý ten korpus ochránilo pred odmäkom. Potom, keď začalo mrznúť, tak som začal robiť interiér betlehemu. Hraničí to priam so zázrakom, že sa to podarilo pri takej snehovej mizérii,“ zdôraznil Petras.

Jeden z najkrajších betlehemov

Sneh zbieral spolu so synom a ešte jedným kamarátom z okolia chaty. Dodal, že sa pritom neuveriteľne veľa nachodili s lopatami snehu. Aj napriek nedostatku snehu je tohtoročný betlehem oproti tomu vlaňajšiemu podľa Petrasa omnoho kvalitnejší. „Minulý rok sme betlehem začali stavať až 4. januára, pretože nebolo snehu vôbec. Robili sme takú krízovú alternatívu, dali sme dohromady dosky, ktoré sme obsypali snehom a len sochy boli snehové. Tentokrát sa nám podarilo vytvoriť asi aj jeden z najkrajších betlehemov,“ konštatoval Petras.

Pri betleheme sa každoročne fotia turisti, ktorí sa už tiež podpísali pod jeho poškodenie. Prospieť by mu však mohli mrazy, ktoré sú momentálne vo Vysokých Tatrách a nápor návštevníkov by tak mal vydržať. „Tento rok sme tu už na začiatku decembra mali snehového Mikuláša, ktorý sa tiež veľmi vydaril. Keď bude dosť snehu, plánujem ešte urobiť nosiča zo snehu, no a na Veľkú Noc potom aj veľkonočné vajce a možno aj ďalšie sochy,“ priblížil ďalšie plány dlhoročný tatranský chatár, ktorý si už zimu v Tatrách bez výstavby snehového betlehemu ani nevie predstaviť.

Nápad vznikol ešte v 90. rokoch

Na trojkráľové stretnutie si Petras už tradične pozval goralskú muziku Daniela Damera a betlehemcov z Lendaku. Tí desiatkam návštevníkov priblížili tradičné zvyky na sviatok Troch kráľov. Toto podujatie je pre mnohých návštevníkov príležitosťou, ako si na nový rok urobiť výlet do Vysokých Tatier, niektorí z nich tu chodia už niekoľko rokov. „Už sa stáva takmer pravidlom, že niet snehu na Vianoce, nielen tu u nás na Poľane, ale celkovo v Tatrách, tak by bolo možno dobré pouvažovať, či by sa nedali mesiace posunúť o jeden mesiac, možno by ani zasnežovať toľko nebolo treba,“ konštatoval s úsmevom Petras.

Tento tatranský chatár a nosič dostal nápad postaviť pri chate betlehem zo snehu ešte koncom 90. rokov minulého storočia úplnou náhodou, keď odmetal sneh okolo útulne. Nahromadila sa mu veľká kopa, a keď rozmýšľal čo s ňou, napadlo mu postaviť z nej práve betlehem.

Čítajte tiež:

Bežec spod Tatier si zaslúži klobúk dole: Takéto rozprávkovo krásne fotky robí počas tréningu v prírode

Popradčania v týchto dňoch žijú korčuľovaním: Zimné radovánky na umelých plochách aj v prírode!

Snehový betlehem v Tatrách už stojí: Tento rok sa naozaj vydaril
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM