Simona Ivančáková Rôzne

Vianoce sociálne slabšej rodiny z okolia Popradu: Jana nám porozprávala, ako to u nich chodí

Patria k tým ľuďom, ktorí svoje sviatky oslávia omnoho skromnejšie ako väčšina rodín pod Tatrami. Napriek tomu sa tešia z prichádzajúceho vianočného obdobia. A takto nám opísali priebeh ich Vianoc.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce sociálne slabšej rodiny z okolia Popradu: Jana nám porozprávala, ako to u nich chodí
Zdroj: TASR

V okolí Popradu žije pomerne dosť sociálne slabších rodín. Jednou z nich je aj rodina Jany, ktorá má tri deti. Napriek tomu, že vianočné sviatky neoslávia v blahobyte a s množstvom darčekov, tak sa na tieto dni v roku tešia. „Vianoce mám rada už detstva. Nikdy pre mňa neboli o množstve darčekov, pretože vždy som žila vo veľmi skromných podmienkach. Ani dnes tomu nie je inak. Hoci mám ťažký osud, tak sa na Vianoce vždy teším,“ začala svoje rozprávanie Jana.

Teší sa na rodinnú pohodu

Domov tejto rodiny je síce skromný, ale počas sviatkov sa aj u nich nájde typický symbol vianočných sviatkov, teda stromček. „Je malý a ozdoby na ňom sú už staré, ale podľa mňa bude aj tak pekný. Niekomu by možno pripomínal retro, ale to je dnes vlastne aj v móde. Nie je všetko len o vyzdobenom vianočnom stromčeku a množstve darčekov po nim. Tieto kresťanské sviatky sú o inom. A ja som rada, že ich strávim spolu so svojimi deťmi,“ zamyslela sa Podtatranka.

Priznala, že svojim deťom nemôže dať také darčeky, ktoré by si priali. Napriek tomu má pre nich pripravené aspoň drobnosti, ktoré by ich mali potešiť. „Nemôžem si dovoliť drahé darčeky. Preto dostanú len po jednom skromnom. Verím však, že ich to poteší, lebo je to darované z lásky,“ povedala Jana. Už teraz sa teší, že zajtra večer spolu zasadnú za stôl a strávia spoločné chvíle. Ako uviedla, tak večer nezabudnú ísť ani na polnočnú omšu do kostola.

Vianočné sviatky má najradšej

A čo pre ňu znamenajú Vianoce? „Pre mňa je to najkrajšie obdobie v roku. Aj keď nie sú také ligotavé a bohaté ako v iných rodinách, tak pre mňa sú Vianoce o iných hodnotách. Od detstva ma rodičia viedli k tomu, že sú to sviatky pokoja, lásky, pokory a dobra. A toto učím aj ja svoje deti, aby vedeli, že nie je všetko len o darčekoch, ktoré na Štedrý deň dostanú,“ zakončila svoje rozprávanie Jana.

Čítajte tiež:

Víťazný vianočný stromček v Poprade? Tak takáto výzdoba sa len tak nevidí!

Boli sme na to už zvyknutí, teraz sa to vytratilo: Všimli ste si aj vy zmenu v tatranských električkách?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM