Tlačové správy

Voliť, či nevoliť a ako – MANUÁL PRE POPRADČANOV

13 kandidátov na primátora; 64 kandidátov na poslancov v prvom obvode - zvolení môžu byť 9, a 68 kandidátov v druhom obvode 68 - zvolení môžu byť 10.

Ilustračný obrázok k článku Voliť, či nevoliť a ako – MANUÁL PRE POPRADČANOV
Zdroj: Dnes24.sk

To je ukážka, ako si zabezpečiť, že voliči, nebudú vedieť, komu dať hlas. To, že v roku 2014 občania nešli k voľbám preto, že vopred vedeli ako to dopadne, je varovaním.

Voľba primátora má v dejinách Popradu známu históriu: vzdanie sa kandidatúry v prospech toho, kto rozhodovanie o kandidovaní inicioval, alebo v kampani radil, pomáhal, prípadne niečo sľúbil. Niektorí by o tom vedeli rozprávať…

Platí jednoduchý kľúč: čím viac kandidátov a čím menej voličov, tým je menej hlasov potrebných na zvolenie. V roku 2014 stačilo 7911 hlasov na zvolenie primátora a 992 až 1848 hlasov na zvolenie poslanca. Veľmi slabý mandát v meste, kde bolo registrovaných 43 224 voličov.

V roku 2014 boli rozdiely v počtoch hlasov 2,3,5, … Preto zaváži každý hlas!

Orientácia podľa politických strán a nezávislosti je otázna: mnohí kandidáti a medzi nimi aj súčasní poslanci už mali politické tričká, alebo aj vystriedali viaceré. Manipulácia voličov systémom „kto proti komu“ spôsobuje rozkol v predstavách voličov. Aj preto niektorí voľby ignorujú.

Povinnú jazdu politických strán rozumný volič nemôže brať vážne. Stačí si pozrieť vek, vzdelanie, povolanie, či súčasné zamestnanie kandidátov: za KDH kandidujú štyria učitelia, rovnako traja učitelia kandidujú za SOĽ, dvaja za SMER, traja učitelia sú nezávislí, pričom sa počíta s hlasmi rodičov detí v školách, príbuzných a známych, čo rozptýli minimálne 1500 hlasov.

Dôkazom, že mnohé politické subjekty iba potrebujú zmiasť voličov, prípadne ich odradiť od účasti vo voľbách, sú kandidáti s profesiami bez označenia vzdelania a odbornosti: študent, materská dovolenka, dôchodca, zamestnanec povrchovej bane, komandujúci majster, cestovná sprievodkyňa,… Ako má volič vedieť, čomu kandidát rozumie a čo bude v zastupiteľstve pripomienkovať, presadzovať, prípadne v ktorej odbornej komisii bude pracovať? Veľmi silnou a zaujímavou skupinou kandidátov sú vedúci pracovníci v orgánoch štátnej správy: kandidátmi za SMER sú prednosta Okresného úradu Poprad, riaditeľ domova sociálnych služieb Poprad, riaditeľ ÚPSVaR Kežmarok, riaditeľ ÚPSVaR Poprad, riaditeľ odb. soc. služieb. Za koalíciu Spolu, SaS, OĽaNO kandidujú riaditeľ školy, vedúca školského úradu. Ako nezávislí kandidujú riaditeľ centra sociálnych služieb a riaditeľ správy a údržby ciest. Či uvedené kandidatúry zaručujú vylúčenie konfliktu záujmov, zostáva na zdravý úsudok občanov. Napriek tomu, že zákon nedovoľuje získať mandát štatutárnym zástupcom mestských rozpočtových a príspevkových organizácií, v zozname kandidátov je konateľ pohrebno-cintorínskych služieb. Aj keď sa takíto funkcionári po voľbách môžu vzdať mandátu alebo funkcie pre konflikt záujmov, odpovedzte si sami, či to nie je iba snaha odobrať hlasy zvoliteľným.

Bez ohľadu na to, kto bude primátorom, mali by poslanci vždy spolupracovať bez snahy získavania vlastných výhod – poslanecký sľub zaväzuje konať „podľa najlepšieho vedomia a svojho svedomia“ (a práve o úrovni svedomia sa dá diskutovať prinajmenšom u tých, ktorí preferujú „klubové“ jednanie manipulované zo zákulisia – kto chce, vie, o čom píšem).

KOHO VOLIŤ A AKO SA ROZHODOVAŤ

Prosím, zúčastnite sa komunálnych volieb 10. novembra 2018, no dajte svoje hlasy tým, ktorým dôverujete a o ktorých VIETE, že sú čestní a budú mať záujem urobiť naše mesto ešte krajším a lepším. Vyberte si kandidátov a primátora, ktorý bude rešpektovať všetkých, bez rozdielu. Vyberte si tých, ktorí úspechy dosiahli nezávislosťou, otvorenou spoluprácou a rešpektovaním úspechov iných čestných, vzdelaných a pracovitých ľudí.

Čo nemôžeme zmeniť v deň volieb, je počasie a dva volebné obvody vytvorené tak, aby sa ľahko dalo manipulovať … Výberom dôveryhodných, vzdelaných, úspešných a rozhľadených i za chotár mesta však môžeme zmeniť dvadsaťročnú aroganciu za slušnosť.

Pavol Gašper

PS: VOLIŤ NECHOĎTE AK
- máte ísť len „splniť si občiansku povinnosť,“
- chcete robiť krúžky len tak „od pása“.

NEKRÚŽKUJETE NIKOHO LEN PRETO,
- že je známy z médií, zo školy, či ordinácie,
- aby ste zakrúžkovali maximálny možný počet poslancov – každý krúžok daný niekomu len „z povinnosti“ znižuje pravdepodobnosť zvolenia vášho kandidáta.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Pavol Gašper
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM