Aktualizované Správy

Turistu, ktorý spadol zo štítu Vysoká, našli mŕtveho: Jedna vec však zaráža

Nezvestného slovenského turistu, ktorý spadol zo štítu Vysoká v nedeľu (22. 3.), našli mŕtveho.

Ilustračný obrázok k článku Turistu, ktorý spadol zo štítu Vysoká, našli mŕtveho: Jedna vec však zaráža
Zdroj: AIR - TRANSPORT EUROPE, spol.

Aktualizované:Nez­vestného turistu, ktorý spadol zo štítu Vysoká, našli horskí záchranári mŕtveho.

Telo objavili v pondelok v popoludňajších hodinách pod severnou stenou Vysokej. Pokiaľ sa počasie nasledujúci deň zlepší, pokúsia sa záchranári o jeho transport za pomoci leteckej techniky Letky Ministerstva vnútra SR. Na svojej internetovej stránke o tom informovala Horská záchranná služba (HZS).

Naďalej apelujeme na turistov, aby v tomto období zvážili akýkoľvek pohyb vo vysokohorskom prostredí. Dôrazne ich vyzývame, aby dodržiavali nariadenú karanténu v prípade, že sa vrátili zo zahraničia, alebo sa u nich prejavili príznaky nového koronavírusu,“ upozorňuje HZS.

Záchranári odporúčajú túry na nižšie položených turistických chodníkoch. „Dodržujte uzáveru a prihliadajte na vývoj počasia a aktuálne poveternostné podmienky. Chodníky sú zľadovatené, hrozí riziko pošmyknutia. Vo vysokohorskom teréne je vyhlásený 3. stupeň lavínového nebezpečenstva,“ zdôrazňujú horskí záchranári.

Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke s tým, že o súčinnosť bola požiadaná aj letka Ministerstva vnútra SR, ktorá pre súčasné nepriaznivé poveternostné podmienky nemohla zasiahnuť.

Pád nahlásil 34-ročný synovec, ktorý sa s dotyčným 53-ročným mužom na vrchole nachádzal. Obaja turisti vykazujú pozitívnu cestovateľskú anamnézu. Kým prvý turista zišiel samostatne, po druhom bola rozbehnutá pátracia akcia, avšak turistu sa nepodarilo nájsť,“ uvádzajú horskí záchranári. Ako ďalej dodali, v neskorých večerných hodinách boli nájdené aj jeho osobné veci na severnej strane masívu Vysoká.

V oblasti momentálne pretrváva po výraznom ochladení a snežení spojenom so silným nárazovým vetrom tretí stupeň, teda zvýšené lavínové nebezpečenstvo.

V OBRAZOCH: Vysoké Tatry
10
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM